Нощувките в зимните ни курорти поскъпнаха, хотелиери казаха с колко

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:27 / 10.12.2022
551
С 20% повече туристи за ски чакаме у нас през тази зима в сравнение с предходната, категорични са от туристическия сектор. Интересът към родните ски курорти е основно от български и гръцки туристи, а през националните им ваканции се чакат гости от Турция, Северна Македония, Румъния и Великобритания, обясняват пред "Труд" хотелиери от трите най-големи ски комплекса – Банско, Пампорово-Мечи Чал и Боровец.

Записванията за тази зима са започнали още през лятото. Места за Нова година в ски курортите почти няма, а първите резервации са дошли още през юли-август. Освен български туристи сред основните клиенти през тази зима се очертават гръцките гости. Те също са направили резервации основно за почивните дни около Коледа и Нова година, обясниха от бранша.

Въпреки големият интерес от страна на чуждите туристи към родните ски центрове, и през тази зима над 60 на сто от гостите ще са от България, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров преди дни.  

Добрата новина е, че за първи път от години българските туристи лесно и бързо ще могат да стигат до Банско, след като се ремонтира второкласния път от Симитли към зимния център. Неотложно е да се реши проблема с втория кабинков лифт в Банско, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват хиляди автомобили дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа, категорични са представителите на бизнеса.

Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто. Пазарът не е в състояние да поеме още по-високи цени, затова и от бизнеса ще работят на ръба на оцеляването.

Виж коментарите (0)

Още по темата (396):
21.01.2024 Ето каква е зимната обстановка по пътищата ни
05.01.2024 Най-студено ще е между 9 и 14 януари
02.01.2024 Ето какво ще е времето днес в Бургас
13.12.2023 Слънчево, но със сутрешни мъгли
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
26.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).