Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов хит сред младежите: Куизовете набират голяма популярност у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 20:17 / 25.05.2024Коментари (0)1338
©
Куизовете или още викторините стават все по-популярни у нас. Барове, заведения и различни клубове/организации по интереси правят тематични вечери – викторини за футбол, за известни личности или куизове с най-различни въпроси. Приятели се събират в отбори, за да мерят сили със съмишленици на ринга на знанията. Нека видим къде се пресичат забавленията и знанията?

Глъчката, която чувате, не е от пазара, нито пък от парка, а от зала, пълна с хора, готови да премерят знанията си. Куизовете или още викторините се провеждат на най-различни места и с най-различни теми. Тази вечер сме в университетска зала на куиз по география. Влизам в отбор на име "Пенсиониране географи“ с поглед към първото място.

Всеки отбор в състезанието включва най-много шестима души. Отборите се състезават в 5 кръга, всеки с по 10 въпроса. Печели тимът с най-много точки в крайното класиране.

"Предпочитам този начин на социализация, доста е по-забавно и стойностно от дискотека", коментира Теодора Колева пред БНТ.

"Ходя на куизове от 2-3 години, общо взето продължавам да ги посещавам, поради причината, че на куизовете ние обменяме изключително голям набор от знания и прекарваме едно такова ценно време от час, час и половина с мои приятели и мои близки", обясни Николай Кацарски.

"Алтернатива е, да, не просто да седнем да пием нещо в бар, а и да се прави нещо междувременно, което е интелектуално, забавно, интересно", смята Жанет Куюмджиян.

"Ходил съм на футболни куизове, ходил съм на общи- те са от сорта на география, история, химия", споделя Николай Кацарски.

"Има различни сфери - обикновено на познание, дори съвременни неща, като филми, музика, също така знания в науките", допълва Жанет Куюмджиян.

Играта започва. Отборите чуват първия въпрос и се скупчват, за да обсъдят. Макар че говорим за приятелска игра, желанието за победа се вижда в очите на всеки играч. Първите два рунда минават тихо, опознаваме конкуренцията.

Освен отбори, всяка викторина си има куиз мастер или още човекът, който задава въпросите. Тази вечер ни препитва Боян. На 21 години, самият той превръща ходенето по куизове в хоби за себе си.

"Вече станаха две години и половина от както ходя всеки месец на куизове, било то с обща тематика, обща култура, или пък специфични от сорта на география, история, футбол дори", каза Боян Петров.

"Обичам повече интелектуалните забави, за мен това са вид забави, обичам да се забавлявам, да научавам нещо в същото време, да затвърждавам знания, да видя къде съм аз в средата, всичко това ми носи удовлетворение", допълва той.

Идва почивката и е време за разговори с другите отбори. Говорим и с Иван – куизмастър с голям опит. Според него културата да се ходи на викторини не е нова и у нас.

"Има и по-възрастни хора. Още по времето на социализма е имало "Какво, къде, кога“ – състезание и по-възрастните хора също са запознати с викторините и те също идват и сега на куизове", заяви Иван Петров.

"Сега има повече желаещи, но към 2010 г. някъде започнаха масово да се развиват първо в Пловдив и София, а и вече в цяла България, а и вече това е нещо... част от ежедневието вече", категоричен е Иван Петров.

Куизовете продължават около 2 часа. За това алтернативно удоволствие всеки участник заплаща с от 5 до 10 лв. в зависимост от викторината.

"Хубавото е, че не само на нашия куиз, но и на други куизове, които също са много успешни, съм забелязал, че имаме всякакъв вид хора, които присъстват. Имаме както студенти, така и ученици, така и възрастни хора, което показва, че хората могат да бъдат обединени не само от спорта, както свикнахме да става в България последно време, но могат да бъдат обединени от нещо подобно, нещо смислено – това са хора, които наистина са събрани с един и същ интерес и това може само да ни радва", допълва Боян Петров.

Минават още два рунда. Трети сме във временното класиране. Три точки ни делят от първото място, но останалите отбори могат да вземат и сегашното ни бронзово отличие. Започва професорският кръг – най-трудният. 10 въпроса за 30 точки. Кой ще е победителят?

"Хората могат да комуникират, не свързано само с куиза, тук сме дошли за забавление, не е нужно да гоним първи места, да се мъчим да отговаряме на всички въпроси", каза Боян Петров.

"По-различно е, но става все по-популярно. Смятам, че за хора, които предпочитат нещо интелектуално, е интересна алтернатива на стандартното излизане с приятели през седмицата", коментира Жанет Куюмджиян.

Официална статистика колко хора ходят на куизове няма. Те стават популярни не само в София, но и в други градове, като доказателство, че и знанието може да е забавно. А отборът на Пенсионираните географи, в който няма нито един истински пенсионер, изигра силен пети рунд. Но не достатъчно. Оставаме втори – за награда получаваме географски учебник.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: