Нов обрат: Прокуратурата ще повтори всички действия по разследването за Борисов, Арнаудова и Горанов

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:37 / 22.03.2022
910
Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила разследването, свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, на следователи от следствения отдел при СГП, съобщиха от прокуратурата.

На следователите е указано "всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново“, по предвидения в закона ред. "Само тогава събраните чрез тях доказателства могат да бъдат ползвани в наказателното производство“, допълват от прокуратурата. Оттам отбелязват, че "във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед“.

От прокуратурата посочват още, че ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР. Разпитани ще бъдат и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи, както и ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия.

На 17 март за 24 часа в ареста бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, а на следващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинения. Те бяха задържани по повод образувано полицейско досъдебно производство за изнудване.

На пресконференция на 18 март прокуратурата заяви, че действията по разследването са опорочени и не са извършени от компетентен орган,  трябвало е да се извършат от следовател, тъй като става дума за две лица - членове на Министерски съвет към момента на извършване на евентуални престъпления. От градската прокуратурата съобщиха още, че наблюдаващите прокурори са преценили, че доказателствата, по образуваното досъдебно производство, към този момент не са достатъчни, за да се изведе обосновано предположение, че който и да е от тримата арестувани е извършил престъпление. 

Производството е било образувано от МВР с разпит като свидетел на премиера Кирил Петков. Разпитани са били и други хора, сред които и свързани с бизнесмена Васил Божков

На 21 март разследващ полицай от Главната дирекция "Национална полиция“ депозира в прокуратурата проекти на постановления за привличане в качеството на обвиняеми на Борисов, Горанов и Арнаудова за изнудване, както и протоколи за разпит на същите в качеството им на свидетели.

Виж коментарите (0)

Още по темата (181):
12.12.2023 Прекратиха разследването, по което задържаха Борисов и Горанов - нямало доказателства
21.03.2023 Поптодорова: Логично беше Държавният департамент на САЩ да обяви ареста на Борисов за незаконен
31.12.2022 Съдът реши окончателно: Арестът на Горанов на 17 март е незаконен
16.11.2022 Севдалина Арнаудова иска да съди "Продължаваме промяната"
01.11.2022 Обрат: Арестът на пиарката на Борисов - Севделина Арнаудова е незаконен
18.10.2022 Арестът на Севдалина Арнаудова е законен
Още новини от Национални новини:
Хванаха мъж, издирван с червена бюлетина от Интерпол
Астролог разкри кои зодии ще са най-успешни до края на годината
В Несебър министър Милошев даде официален старт на туристическото...
Стефан Янев: Трябва да седнем и да се разберем, да намерим място ...
Оставят в ареста обвиняемия за жестокото убийство в Новачене
Бивш шеф на НСО за катастрофата: Дори при закъснение не се е случ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).