Нов протест срещу мигрантите тази вечер

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
10:49 / 12.03.2024
1166
Софиянци излизат на нов протест днес заради зачестилите случаи на агресия между мигранти и българи. Този път фокусът на исканията им е върху осигуряването на спокойствието в районите около бежанските центрове в столицата.

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, предизвика поредна гражданската инициатива. Тя е организирана в социалните мрежи, а сборният пунк е паркингът на метростанция "Мизия" в кв. "Овча Купел" в близост до центъра на настаняване на бежанци. 

В 18:30 часа граждани се събират на протест под наслов "Овча купел - без страх и насилие", като се очаква той да прерастне в протестно шествие, както се случи в неделя вечер, когато "Вън миграните от България" обедини над 1000 души в центъра на столицата, сред които и семейства с деца

Исканията на организиралите се столичани около бежанския център във вторник вечер включват: да се засили полицейското присъствие около бежанския център , да се изгради система за видео наблюдение в района, както и да се започнат действия по преместване на самия център извън квартала. 

Властта вече се впрегна заради екшъна с мигрантите и задейства изменение в два закона. С изменение в единия в Закона за администрацията се дава възможност за назначаването на нови 1264 гранични полицаи, но процесът е дългосрочен и ще отнеме поне 3 години.

Внесеният в понеделник в деловоството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи касае точно охраната на бежанските центрове и с него се казва: "С настоящия законопроект предлагаме изменение в закона за Министерството на вътрешните работи, като се вменява задължение на органите на МВР чрез съответните си структури да охраняват всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците и местата, където има настанени лица по смисъла на Закона за убежището и бежанците".

Виж коментарите (0)

Още по темата (427):
16.05.2024 Заловиха десетки мигранти скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Нови джипове за Гранична полиция
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).