Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова измама в интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 12:00 / 04.11.2022Коментари (0)1033
©
Граждани сигнализират за т. нар. "романтични измами" в интернет. Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама. Службите отчитат, че почти на всеки две седмици има жена, която е попаднала в схемата за десетки хиляди левове. 

Една от жертвите на измамата разказва какво й се е случило пред bTV. За нейна безопасност името и лицето ѝ остават скрити. През август тя получава покана за приятелство от непознат мъж. Любовната ѝ история започва с едно случайно съобщение.

"Започна да ми пише, започна веднага с комплиментите. Аз в началото бях много скептична. Гледам моите приятели да са общи приятели на мои познати. Представи ми се за лекар, който работи в Сирия, от кралския флот, че има син. Като че ли това най-много ме впечатли в цялата история. Той се усети и започна на това да набляга, знае, че на всяка жена това и е слабото място - децата“, разказва жената. Въпреки че историята на мистериозния мъж звучи невероятна, с времето тя успява да повярва на думите му и да си представи съвместния им живот.

"Аз казва не обичам лъскавия свят, искам човек до себе си, искам майка за детето си. Точно точките, по които може да те докосне. Това продължи повече от два месеца. Никой не се е държал така с мен, да те издига на пиедестал, да се чувстваш специална“, казва жената. 

Според психолога Велислава Донкина това е една много елементарна схема. 

"Това да предположиш или да си достатъчно сензитивен, за да разбереш човек от какво има нужда. В крайна сметка, освен да усетиш тази необходимост, да внушиш и да създадеш усещането, че ще я задоволиш“, казва Донкина.

Не след дълго след първите обещания и любовни признания мъжът започва да иска пари.

"Още в края на август, началото на септември поиска пари за ваканционните, 5000 и нещо евро беше. Това е абсурд. Даже тогава аз за няколко дни го бях блокирала и защо пак продължих - не знам. Аз му пишех, че ходя и търся кредити, но той знае, че съм пенсионерка. Той не спираше да настоява, даже ме съветваше да взема от мои близки, от мои познати“, разказва жената.

Тя опитва да вземе пари от свои близки, но те дори не я изслушват. 

"Жертвите са възрастни българки, най-често самотни, те се подбират по специфичен начин. Разглеждат фейсбук профила им, виждат, че имат снимки само с животни или природа, това е нещо, което говори, че нямат продължителна или трайна връзка, че нямат близък роднина, на който да разчитаъ. Започва се комуникация и с много бавни и специфично избрани психологически методи престъпниците се сближават с жертвата. Голяма част от жертвите продават своите имущества, взимат банкови заеми, услуги за бързи лични заеми, взимат заеми от роднини в чужбина“, казва Владимир Димитров от ГДБОП. 

Така розовият балон се пука и жената започва за осъзнава, че любовната им история не е реална. 

"Много съжалявам, много съжалявам, защото аз вече не съм човек на 20-30 години да искам кой знае какво то тоя живот. Не ми трябва кой знае какво от този живот, на мене ми трябва спокойствие. Единствено сега от него мe страх, защото те са отмъстителни тия хора. Той не е сам, колко му е да прати някой“, казва тя.

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама.

"Да бъдеш измамен, това да откриеш, че нещо , което е било представено по един начин, стои по съвсем различен начин ... това атакува една много съществена компонента, която е много чувствителна за нашата личност. Това дали сме ценни, дали сме достатъчно добри да бъдем обичани“, допълва клиничният психолог Велислава Донкина. 

Според българското законодателство подобни компютърни измами се наказват от една до шест години лишаване от свобода, привличането на обвиняемите под отговорност обаче е изключително сложно.

"Винаги стигаме до северноафрикански държави. Проблемът е, че процентът на разкриваемост при тези кибер престъпления е нисък. Това е защото те са на един континент,  жертвата е на друг континент, а парите се изпращат на трети“, казва Владимир Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: