Нова промяна за бустера в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:29 / 29.12.2021
1003
На 3 месеца да се намали срокът след втората игла за поставяне на бустерна доза, предлагат водещи вирусолози и епидемиолози у нас.

Изискването досега е да са минали поне 6 месеца от завършването на ваксинационния цикъл.

Очаква се промяната да се подготви веднага след празниците, след като за това спомена и министър-председателят Кирил Петков в разговора си с вирусолога проф. Радка Аргирова в навечерието на Коледа. Министерският съвет вече обмисля идеята, уточни Петков.

За да се случи това, е нужно първо експертният съвет към здравното министерство да направи предложение, а по-късно министърът да вземе решението.

Как е в ЕС

Направихме справка за повече от половината страни в Европейския съюз и шаренията е пълна: има изисквания и за 3, и за 4, и за 5, и за 6 месеца преди бустерна доза. Но очевидно намаляването на срока е наложително заради епидемичната ситуация с "Омикрон", обясни миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Експерти се обединяват около тезата, че бустерът пази до 90% от новия щам на вируса.

Има изследвания, че след втората доза има малко над 60% ефективност, а след бустерната нараства до 90%, обясни алергологът акад. Богдан Петрунов.

Същата теза подкрепя и вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб. Според нея също трябва да се намали периодът за поставяне на трета доза и било въпрос на време това да се случи.

По думите ѝ за този период от три месеца организмът изгражда стабилен имунитет. За един месец бустерната доза дава над 90% защита от новия щам на коронавируса.

Подсилващата доза пази до 70% от тежко протичане на болестта при омикрон, изчислява пък експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Изследвания в лабораторни условия, в които се взема вирус и се поставя върху изолирани клетки, показват, че поставянето на трета, бустерна доза подобрява имунитета срещу омикрон, обясни той.

За експерта само две дози ваксина също дават нелоша защита, но все пак бустерната е по-ефективна. Макар че данните за протичането на новия щам да са все още оскъдни, едно е сигурно според д-р Илиев - бустерът работи много добре.

Заразеният, но ваксиниран с бустер има много по-малък шанс да влезе в болница. Все пак напомня, че колкото и добре да работи третата доза, нуждата от носенето на маски остава, пише "24 часа".

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).