Нова винетка от 2018 г.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:21 / 20.01.2017
7836
Три важни промени са гласували днес народните представители в Закона за пътищата, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

Ето какви са те:

"Днес в Народното събрание бяха приети някои изменения в Закона за пътищата. Три са основните направления на измененията. 

Първото е по отношение на компенсаторната такса. През лятото, когато правехме акциите, установихме, че гастарбайтерите карат без винетки. Това, което забелязахме е, че 90% от проверените бяха или без закупен винетен стикер или със закупена, но незалепена винетка. Имаше и такива с винетка, закупена, но незалепена, която са си предавали от камион на камион и от кола на кола абсолютно незаконно и закупена през март, ние я намираме в превозното средство през август. 

Това, което предложихме и народното събрание прие, е да има компенсаторна такса. Тя е под формата на глоба, но ако превозно средство, транзитно преминаващо, бъде спряно и установино, че е без стикер, първо ще бъде спряно от движение и няма да може да продължи, докато не си плати таксата. Тя ще важи 24 часа, за да може да напусне територията на страната. Иначе си заминават и не можем да си съберем стандартните глоби. Ако не си плати ще остане на територията на страната и ще трябва да си закупи съответния стикер. 

Това е важно от гледна точка на строг контрол и санкции, както в останалите държави. Това беше важно предвид и предстоящия летен сезон.

Втората промяна касае въвеждането на нов вид тримесечен винетен стикер. Той влиза в сила от 2018 г., тъй като 2017-та вече започна, винетните стикери са вече отпечатани и те са със статут на ценна книга със специална годишна визуализация. Целта на тази промяна беше да улесним тези, които пътуват основно в летния зесон. Дали това би довело до намаляване на някой от приходите в АПИ ще видим във времето напред.

Третото изменение е винетния стикер да важи от дата до дата, както и ние заявихме при въвеждането и на електронен стикер. Ако винетката е хартиена и от дата до дата плюс тримесечни, малко сложна ще е системата за контрол.

Ние ще настояваме и служебното правителство, и следващите правителства да довършат процедурата и максимално бързо да се внедри новият по-справедлив модел колите да плащат винетка, а тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона да плащат такса за изминато разстояние", допълни Павлова.

Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
06.11.2017 Близо 5 млн. купени винетки у нас през тази година, приходите - 230 млн.
лв.
21.09.2017 АПИ: Електронната винетка няма да е по-скъпа от сегашната
20.07.2017 През септември взимат решение за цената на еднодневните винетки
16.05.2017 ВАС остави в сила цената на винетките
31.01.2017 Днес изтича валидността на винетките
20.01.2017 Решиха какво ще стане, ако ни хванат без винетка по родните пътища
Още новини от Национални новини:
4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смята...
Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви доходи отиват за вн...
Сергей Станишев обратно в България
Министърът на туризма обсъди перспективи за развитието на район С...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна
Обрат: Нулевата ставка все пак ще остане до края на 2024 година, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).