Нови два обекта може да влязат в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:39 / 12.06.2016
686
Нови два родни обекта може да влязат във Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ако се реализира идеята, приносът този път ще бъде на община Тутракан.

Всичко започва, когато в общината постъпва молба да бъдат посочени два обекта, които да се включат в националната научна комисия към ЮНЕСКО-България. Специалистите избират архитектурния ансамбъл "Рибарска махала" и Етнографския музей на дунавския риболов и лодкостроене.

"Рибарската махала е естествено обособило се рибарско селище по поречието на реката. Това са възрожденски къщи от периода на Възраждането, автентични малки схлупени къщи", описва Петър Бойчев, директор на Исторически музей Тутракан.

Туристите могат да се запознаят с рибарския поминък, предметите, домашния бит и уюта на уникалната махала. Могат да опитат тутраканската рибена чорба и качамака, да видят на живо как се плетат мрежи. Впечатленията за бита и занаятите допълва и Етнографският музей.

"Рибарският музей е единствен по поречието на реката. Той е открит през 1974 г. като там са изложени всички необходими пособия за риболов и уреди - от античността до наше време. Така че няма тайни в риболова", уточни Бойчев.

Посетителите могат да видят и заснети демонстрации на някогашни риболовни практики. Например как се примамва рибата с плясък по водата. "Ние се надяваме тези обекти да бъдат одобрени и включени в туристическия справочник и културния календар към ЮНЕСКО -България, след което общината ще предприеме стъпки за тяхното включване под защитата на ЮНЕСКО", заяви Петя Князова, зам.-кмет на община Тутракан.

Ако това се случи, жителите се надяват значително да се повиши интересът на туристите към стария рибарски град.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Прогноза: Още по-високи цени на златото и среброто през следващит...
Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забр...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).