Нови две обвинения срещу председателя на българския културен клуб в Битоля

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:46 / 10.03.2023
623
Председателят на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля - Люпчо Георгиевски получи нови, две обвинения, от съда в града, съобщи БГНЕС. От получената призовка "в качеството му на обвиняем“, включително и като физическо лице, не става ясно какво престъпление е извършил Георгиевски.

Призовката, връчена днес, е изготвена преди 8 дни от Основния съд в Битоля. Съдът задължава Люпчо Георгиевски да се яви лично и да получи обвинението на 4-ти април в съда. Ако не се яви, ще "бъде принудително докаран в съда“, пише още в призовката.

"За мен случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РС Македония. От една страна, ръководството на клуба получава покана за срещи в министерството на външните работи с цел намаляване на напрежението. Външният министър Буяр Османи разговаря с мен и твърди, че иска сваляне на напрежението, но от друга страна, същата тази държава използва всички възможни инструменти за репресии срещу нас. Това е пълен абсурд и лицемерие. Но, за съжаление, това е действителността, пред която са изправени всички македонските българи в страната“, каза Георгиевски по повод поредното обвинение срещу него.

Известкно е, че през месец май 2022 г. бе опожарена входната врата на този културен клуб в Битоля. Виновникът бе пуснат на свобода и до момента властите не са се разграничили от този престъпен акт.

В същото време срещу другия български клуб в Охрид имаше стрелба, а секретарят му - Християн Пендиков бе жестоко пребит. Междувременно власти и публикации в РСМ се опитват да оклеветят Пендиков и да опишат побоя над него като битова свада. В Конституционния съд на Северна Македония са образувани дела, с които се оспорват Уставът и Програмата на двата български клуба. Те са представени от сдруженията "Културен център Иван Михайлов“ в Битоля и "Цар Борис III - Охрид“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).