Новият грип сграбчва за 2 часа, грешките - антибиотик веднага или подценяване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:59 / 15.01.2019
5401
Грипна епидемия е обявена в четири области на страната. Вирусът, който ни атакува, е много близък до така наречения свински грип, известен още като "Калифорния". Областите у нас, които първи обявиха грипна епидемия, са Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Същевременно се увеличава броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да обявят епидемия. Учебните занятия в областите Стара Загора и Бургас са спрени от 15 до 18 януари, включително. 

"При грипа нещата са много динамични и в рамките на часове могат да се променят. До края на седмицата очаквам тези области, които са предепидемични, да стигнат епидемични стойности и да бъде обявена грипна епидемия", обясни в "Тази сутрин" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Това са Перник, Пазарджик, Русе и Ямбол. Възможно е да има и още области. Няма обаче да се стигне до пик на заболяемостта през тази седмица, тъй като все още тя е по-ниска в сравнение с миналата година. Според очакванията това ще се случи в края на януари. Характерно за грипа е главоболие, силна отпадналост и болки в мускулите. По думите на д-р Кунчев най-голямата грешка е хората да подценяват състоянието си. При вече силно проявени симптоми те решават, че могат да ходят на работа и по този начин заразяват останалите. В детските заведения пък много често родителите оставят децата си, въпреки че има признаци, че са болни.

"Антибиотикът няма да помогне, когато става въпрос за вирусна инфекция. Нормално е един млад организъм да се справи с грипа в рамките на седмица", допълни здравният инспектор.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).