ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново проучване на зеленолистни зеленчуци и ядки, ето какво установиха | ||||||
| ||||||
Изследователите твърдят, че по-високият прием на магнезий в храната от по-млада възраст може да ни предпази от невродегенеративни заболявания и влошаване на когнитивните способности, когато навършим 40 години. Установено е, че тези, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат мозъчна възраст, която е с приблизително една година по-млада, когато навършат 55 години, в сравнение с човек с нормален прием на магнезий от около 350 милиграма дневно. Проучването, публикувано в European Journal of Nutrition, установява, че при участниците, които са увеличили приема на магнезий с малко над 40%, се наблюдава по-малко свиване на мозъка. Учените са накарали повече от 6000 когнитивно здрави участници от Обединеното кралство - на възраст от 40 до 73 години - да попълва онлайн въпросник пет пъти в продължение на 16 месеца, докато консумират ястия с различно съдържание на магнезий. Установено е, че тези, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат мозъчна възраст, която е с приблизително една година по-млада, когато навършат 55 години, в сравнение с човек с нормален прием на магнезий от около 350 милиграма дневно. Проучването, публикувано в European Journal of Nutrition, установява, че при участниците, които са увеличили приема на магнезий с малко над 40%, се наблюдава по-малко свиване на мозъка. Учените са накарали повече от 6000 когнитивно здрави участници от Обединеното кралство - на възраст от 40 до 73 години - да попълва онлайн въпросник пет пъти в продължение на 16 месеца, докато консумират ястия с различно съдържание на магнезий. "Нашето проучване показва, че 41-процентно увеличение на приема на магнезий може да доведе до по-малко свързано с възрастта свиване на мозъка, което се свързва с по-добра когнитивна функция и по-нисък риск или отложена поява на деменция в по-късна възраст", казва водещият автор и докторант Хаула Алатек от Националния център по епидемиология и здраве на населението. "Това изследване подчертава потенциалните ползи от храната с високо съдържание на магнезий и ролята, която той играе за насърчаване на доброто здраве на мозъка." Броят на хората по света, диагностицирани с деменция, се очаква да се увеличи повече от два пъти - от 57,4 милиона през 2019 г. до 152,8 милиона през 2050 г., което ще доведе до по-голямо натоварване на здравните услуги. "Тъй като няма лек за деменцията, а разработването на фармакологични лечения е неуспешно през последните 30 години, се предполага, че по-голямо внимание трябва да се насочи към превенцията", казва съавторът на изследването д-р Ерин Уолш. "Нашето изследване може да послужи за разработването на интервенции в областта на общественото здраве, насочени към насърчаване на здравословното повлияване на мозъка чрез диетични стратегии.", цитира БГНЕС. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
10:39 / 07.05.2024
Къща или бебе? Певецът Миро готви изненада
11:50 / 06.05.2024
От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната?
14:48 / 07.05.2024
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
12:45 / 06.05.2024
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално спрели
14:19 / 06.05.2024
Борят се за живота на дете след ужасяващ инцидент в Чукарка
09:31 / 07.05.2024
Голям празник в Бургаско
09:39 / 06.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета