Няма да спират стимулите за скъпи лекарства на аптеките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
01:59 / 20.12.2018
1571
Таксата от 2 лева, която здравната каса плаща на аптеките за обработката на протоколи, чрез които се отпускат най-вече скъпоструващи лекарства, остава. Това обявиха от здравното министерство, след като днес здравният министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева се срещнаха с представители на пациентски организации и проф. Илко Гетов, председател на фармацевтичния съюз.

Повод за нея станаха промени в Наредба 10, които регламентират условията и реда за отпускане на лекарства, напълно или частично заплащани от НЗОК. Една от заложените промени бе именно тази такса да отпадне, като идеята на касата бе така да се спестят 16 млн. лв., които да се пренасочат за осигуряване на повече скъпоструващи лекарства.

Подобна промяна обаче се оказва приемлива само за големите вериги аптеки, а това крие риск малките аптеки и тези в малки населени места да спрат да зареждат и доставят скъпи лекарства на своите пациенти, предупредиха фармацевтите. Причината е, че терапиите са много скъпи, някои стигат и до 20 000 лева, и ако касата установи някаква грешка при обработката на протоколите, отказва да я заплати на аптеката. Така всичко остава за нейна сметка. 

“На 100% се покриват обикновено скъпоструващи лекарства. Едно такова може да струва 20 000 лв. Аптеката го поръчва за своя сметка, съхранява го, дава го на пациента, след което се отчита на касата, която го заплаща след 1 месец. Ако случайно тя открие грешка, всичко остава за сметка на аптеката", обясни пред "24 часа" проф. Илко Гетов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).