ООН за убийството на Сюлеймани: Действията на САЩ бяха незаконни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:40 / 07.07.2020
1128
В ООН видяха нарушение на международното право с "незаконно" убийство на Солеймани от САЩ, съобщава "Ройтерс".

На 3 януари удар с американски дрон в Ирак уби Солеймани, ръководител на елитните ирански сили Quds. Вашингтон обвини Солеймани в атаки от страна на иранските милиции срещу американските сили в региона.

Януарският удар с дрон в Ирак, представляваше нарушение на международното право, заяви следовател по правата на човека в ОНН. САЩ не са предоставили достатъчно доказателства за продължаваща или предстояща атака срещу нейните интереси, за да оправдаят удара върху конвоя на Солеймани, заяви Агнес Каламар, специален докладчик на ООН за извънсъдебни или произволни екзекуции.

Атаката нарушава Хартата на ООН, пише Каламар в доклад, призоваващ за отговорност относно целевите убийства с въоръжени дронове и за по-голямо регулация на оръжията.

"Светът е в критичен момент и възможна преломна точка, когато става въпрос за използването на дронове. ... Съветът за сигурност липсва и не действа; международната общност, волно или не, стои до голяма степен мълчалива", заяви следовател Каламар.

Каламар ще представи в четвъртък своите заключения пред Съвета по правата на човека, като дава на държавите-членки да обсъдят какви действия да предприемат. Съединените щати не са член на форума, след като напуснаха преди две години.

"Генерал-майор Солеймани отговаряше за военната стратегия и действията на Иран в Сирия и Ирак. Но при отсъствие на непосредствена заплаха за живота, действията, предприети от САЩ действия са незаконни ", пише Каламар в доклада.

"Ударът с дронове на 3 януари е първият известен инцидент, при който държава се позовава на самоотбрана като оправдание за нападение срещу държавен представител на друга страна, на територията на трета страна", добави Каламар.

Иран издаде заповед за арест за президента на САЩ Доналд Тръмп и още 35 души за убийството на Солеймани и поиска помощ от Интерпол.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
17.02.2020 Тръмп призова Русия да спре да подкрепя зверствата на Башар Асад
07.02.2020 Тръмп: Ликвидирахме лидера на "Ал Кайда" на Арабския полуостров
30.01.2020 В Иран шият знамена на враговете си, за да ги изгорят
27.01.2020 Три ракети удариха посолството на САЩ в Багдад
23.01.2020 САЩ заплаши наследника на Касем Солеймани
16.01.2020 Ирански принц: Падането на режима в Техеран е въпрос на време
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).