Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обикновено българско семейство разказва как се справя с новите цени: А по-нова кола и жилище?
Автор: Екип Burgas24.bg 19:36 / 03.04.2022Коментари (2)3233
© Google
Село Калояново
Енчо и Катя Бекирови живеят в намиращото се на 25 километра от Пловдив село Калояново заедно с двете си деца - 12-годишната Емилия и 5-годишната Кристиана. “Не се оплаквам, но положението е доста трудно. Аз работя във ВиК, на минималната заплата", заяви Енчо. Съпругата му Катя пък се труди в детската градина в селото, където възнагражденията също не са от най-големите. Сметките през зимните месеци са най-големият проблем за тях. Отопляват къщата, в която живеят, с пелети.

“През януари и февруари платихме по 650 лева за отопление. В сравнение с миналата година сметката е почти двойна Токът ни през януари и февруари бе по 350 лв., а преди не надхвърляше 250", обясни ситуацията Енчо. Отделно водата им излиза по 50 лева месечно. А и цените в магазините в селото не са по-ниски от тези в града.

Бутилка олио се продава за 5 лева, не е малко и поскъпването на дрехите и ученическите пособия за децата. За да покрият сметките си, се хващат на всякаква допълнителна работа, стига да имат време. Отделно в двора са засадили зеленчуци. Със свои роднини отглеждат крави, телета, агнета и прасета. Продават месо и мляко и така си изкарват допълнителни доходи всеки месец.

“На практика работим седем дни в седмицата. Рядко си позволяваме почивка на този етап. Децата ни са много разбрани и влизат в положение", коментира Енчо. Въпреки трудностите той помага и на 13-годишната си дъщеря от първия си брак Антоанета, която живее с майка си в Пловдив. Енчо и Катя успяват да си плащат сметките.

Стигало се е до забавяне на тези към мобилните оператори с ден-два, но не са допуснали да бъдат изключени. Стремят се да не лишават от нищо децата си и успяват. Не са обсъждали къде ще ходят на почивка през лятото, но със сигурност ще е в България. С падането на сметките за отопление ще започнат да събират пари за летуването. На този етап не са планирали скъпи покупки. Автомобилът им е на повече от 10 години и разчитат на него. Не смятат да купуват нов. Ако се развали, местни майстори им го поправят на изгодна цена.

Семейството не планира да напуска селото в посока големия град или чужбина. В Калояново са свикнали и са свързали бъдещето си със селото. Въпреки трудностите, там се живее по-спокойно, децата могат да си играят на двора и да растат на воля. Семейството на Стоян и Петя Димитрови, които живеят в Пловдив, също не изкараха лека зима. Двамата живеят на квартира заедно с 4-годишната си дъщеря Ваня и плащат месечен наем от 350 лева.

“Отоплението в най-студените месеци ни излизаше по 400 лева за две стаи. През миналата година не надхвърли 200 лева, но сега съм бременна в шестия месец, стоя си вкъщи, това също качва сметката. Добре, че дъщеря ми ходи на детска градина, която е на 200 метра от нас и успявам да я заведа, за да не ангажираме таткото", сподели Петя.

Съпругът работи в голяма фирма в Пловдив, заплатата му е висока за града - 1800 лева на месец, и на този етап семейството не изпитва сериозни проблеми. Закупили са си жилище с кредит и от май ще се преместят в него. “Рискувахме и теглихме кредита, който не е малък. Ще плащаме по 400 лева на месец. Да съм жив и здрав и да работя", заяви Стоян. Самият той е дошъл в Пловдив от Горна Оряховица преди шест години. Тук си намерил бързо добра работа, запознал се с Петя и се оженили. Живели известно време в нейния дом заедно с родителите , но след това решили да се изнесат на квартира.

Петя е фризьорка в престижен козметичен салон в Пловдив, но от два месеца не работи по предписание на лекарите. “Преценихме да не рискуваме, а и покрай пандемията за мен беше най-добре да си остана вкъщи и да се занимавам с Ваня. Майка ми идва често да ми помага. Аз съм единствено дете в семейството и цялото внимание на родителите ми е насочено към мен, за което съм им много благодарна. Помогнаха ни и с пари при първоначалната вноска на кредита", заяви Петя.

Правят си сметката за всичко. Не смятат например да купуват нова детска количка за бебето, тъй като тази на каката е напълно запазена. Приятел дърводелец ще им сглоби леглото за бебето.

“Някои наши приятели се чудеха как в тази скъпотия сме се решили на второ дете, но ние твърдо бяхме решили да не оставаме с едно", каза Петя. Не скри, че е леко притеснена от поскъпването на детските дрехи и храни, но се надява скокът на цените най-после да бъде укротен.

Семейството разполага със 7-годишен автомобил, който на този етап не им създава проблеми и смятат да разчитат на него още дълго време. От две години са започнали да събират пари за обзавеждане на новото си жилище, роднини също ще им помогнат. Засега не са се лишили от нищо, но винаги имат готовност да затегнат колана, ако се наложи, пише "24 часа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дали си правиш сметка, зависи и от човека. Аз винаги си правя сметка, без значение дали имам пари или не. Може да имам пари за чисто нова премиум кола, но ще си карам старата. Има и хора които не могат да си позволят нищо, но разумът им казва, че могат. Ходят на скъпи почивки, карат хубави коли, които не могат да си позволят. В крайна сметка няма грешно решение. Всичко зависи от това колко време ще живее човек и ще бъде здрав. Ако няма да е дълго, то харченето и живеенето ще е по- добрата стратегия, а ако живееш дълго, то инвестирането и по- скромния живот ще е по- добрата стратегия. Обаче това е като хазард, тръгваш към едната посока и не знаеш какво ще стане
-1
 
 
Отоплението в най-студените месеци ни излизаше по 400 лева за две стаи. През миналата година не надхвърли 200 лева. Абе вие да не гледате марихуана ? Как тока ще ти е двоен спрямо миналата година ,като битовите абонати ,го увеличиха с по малко от 5% на 1 юли 2021г. Кого лъжете с тези двойни сметки на ток ? И 200 лв.на стая ? Алоооо айде посмалете и ние харчим ток.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: