Обилните снеговалежи и дъждове предизвикаха хаос в страната

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:08 / 25.10.2014
1309
Обилни снеговалежи и дъждове предизвикаха хаос в цялата страна. Червен код е обявен за пет области в Югоизточна България - Бургаска, Хасковска, Смолянска, Ямболска и Кърджалийска. С изключение на Смолян, където падна обилен сняг, в останалите четири района проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения.

В Бургас около 14 часа кметът Димитър Николов обяви бедствено положение. Отново бе затворен пътят Бургас - Созопол. Бедственото положение е в сила за комплексите Меден Рудник, Акациите, Победа, село Извор, село Маринка и рибарското селище Ченгене скеле. Издирва се изчезнал овчар от село Маринка.

В Хасково дъждът предизвика сериозна паника. Река Хасковска излезе от коритото си в централната градска част и наводни Зеленчуковия пазар. Голяма част от улиците в центъра също са наводнени. От общинската администрация обясниха, че преливането е станало, когато нивото на реката се е изравнило с отводнителните шахти. Изкарана е цялата налична техника за отводняване на къщи и дворове. Към момента изсипалият се дъжд в града надминава 90 литра на квадратен метър.

Движението на влаковете по няколко направления в района е преустановено заради залятата жп инфраструктура. Не се движи и композицията между Димитровград и Хасково.

Бедствено положение бе обявено и в община Баните, област Смолян отново заради валежи от дъжд. Активизирали са се десетки свлачища, като земната маса бе затрупала два автомобила. За щастие няма пострадали хора.

На много места предимно в Западна и Централна България обилни снеговалежи пък блокираха движението. Най-тежка е обстановката в Софийска област. Преди обяд бе преустановено преминаването на автомобили в двете посоки и по двете автомагистрали - "Тракия" и "Хемус" за почистване. По-късно движението бе разрешено, но по "Хемус" е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили в област София и по трасето София - Самоков. При Ботевград се бе образувало близо 15 километра задръстване заради два аварирали ТИР-а.

Заради обилния снеговалеж и силния вятър бе затворено движението и във всички проходи на Републиката. В следобедните часове бе отворено в прохода Хаинбоаз, при Владая и в прохода Петрохан. На прохода Шипка видимостта бе само няколко метра. Аварирали бяха няколко автомобили.

Бедствено положение е обявено в община Габрово. Без ток са над 50 села и 4 квартала в града - Ябълка, Шумели, Априлово, Гачеви, Трънито. Екипи на електроразпределителното дружество локализират и отстраняват повредите.

Силно затруднено е движението на колите на Общински пътнически транспорт в града и към селата. Спрени са междуградските линии посока Габрово - Севлиево и Габрово - Велико Търново.

Обстановката е усложнена от силния снеговалеж, който е причинил падане на дървета и клони. Всички налични машини за снегопочистване - 25 на брой, участват в разчистването на улиците. Работи се и по почистването на пътищата към селата с общо 12 машини, като е мобилизирана и допълнителна техника.

Видимостта на територията на цялата община, включително на прохода Шипка и към курортен комплекс Узана, е силно ограничена. Температурите са минусови, височината на снежната покривка е над 45 см, духа силен вятър и има навявания.

45 човека, от които 20 ученици, са блокирани на гара Съботкови, след прекъсването на движението на влака в това направление. Организира се тяхното извозване.

Въведен е в изпълнение Общинският план за защита при бедствия и са мобилизирани всички структури, ангажирани с неговото изпълнение. В Община Габрово работят Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия.


Виж коментарите (0)

Още по темата (138):
17.01.2016 Изкарват и танкови влекачи срещу снега
20.03.2015 Следобед дъжд по Черноморието
19.03.2015 Зимата не иска да си ходи: Отново има области с кодове за опасно време
18.03.2015 Наградиха три лекарки, оказали спешна помощ в бедстващи региони
16.03.2015 Баща и син измръзнаха до смърт в Кюстендилско
15.03.2015 Зимата се завръща в сряда
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).