Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обмислят въвеждане на 9-часов работен ден!
Автор: Екип Burgas24.bg 12:49 / 06.01.2020Коментари (11)3834
©
Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден, обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите.

Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има съгласие от социалното министерство. Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на извънреден труд обаче ще се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор. Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа.

За тази промяна в Кодекса на труда отдавна настоява бизнесът. Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица.

Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца. Бизнесът настоява то да е 12 месеца.

"В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Заради тази забрана компаниите изготвят графиците така, че сборът от работните часове на служителя за периода, за който е установено сумираното изчисляване, да е равен на нормата за продължителност на работното време, което е голямо неудобство за бизнеса. Нашето предложение е да отпадне забраната за полагането и планирането на извънреден труд или да се увеличи обхватът на предвидените в Кодекса на труда изключения, като секторът на търговията бъде включен в тях", обясни Йордан Матеев пред "24 часа", изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Според бизнеса е необходимо да има по-голяма гъвкавост при изчисляването на извънредния труд.

"За сектора на търговията това е много важно, тъй като процесите в големите компании налагат полагане на извънреден труд. Например в случай на инвентаризация на складови наличности или въвеждане на нова информационна система различни екипи са ангажирани с процеса до неговото приключване. Също така в нашата сфера има ясно изразена сезонност. По време на великденските или коледните празници се налага повече хора да са в магазините, за да могат да обслужат по-големия брой клиенти", аргументират се още големите търговски хранителни вериги. Те настояват и за въвеждането на електронни графици. "Така наречената Форма 76, която работодателите са задължени да ползват за планиране и отчитане на работното време, е доста остаряла като формат и концепция, но е единственият документ, който Инспекцията по труда приема", обясни още Матеев. В същото време големите международни компании често прилагат у нас международно доказани системи за планиране и отчетност на работното време.

"Приемането на промени по отношение на извънредния труд ще е от полза както на работодателите, така и на работниците.

Компаниите ще могат по-ефективно да планират работните процеси. От друга страна, служителите ще могат да полагат извънреден труд, когато им се налага, и да получат съответното заплащане за това. Разбира се, тук е изключително важно да има пълно разбирателство между работника и работодателя", обясни още Матеев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кавато ви е работата, такова ви е и заплащането ,такова ви е и мрънкането ,това което взимате и то ви е многотакава ви е орисията .
+1
 
 
щом мислят поредната тъпотия,значи вече почти не останаха балъци,то не бяха фалшиви болнични и какво ли не,а да ги попитам тези ''бизнесмени'' от тъмно сивия сектор /фалшиви осигуровки,недаване ваучери за храна,командировъчни и т.н,и т.н.../за тях наказания кога???
+4
 
 
Цяла Европа се бори за намаляване на работния ден, ние го увеличаваме. :-) Нали станахме мечтана аутсорс дестинация... Вече може всичко: 9 часов работен ден, пенсия след 70, 600 лева заплата и осигуровки на минимална РЗ. В крайна сметка от всичко това, основната полза е за държавата. Един ден тя няма да плаща пенсии. Първо, защото с тия отрови няма кой да доживее до 70-75. И, второ, дори и да доживееш до тази възраст, с осигуровките, които са ти плащали, ще получиш един голям тлъст.... Добрата новина е, че и циганите вече не искат да живеят тук. Та, един ден, рано или късно, ще се опомним и отново ще си направим държавата едно приятно място за живеене.
+5
 
 
Революция във Финландия, 6-часов работен ден, 4 -дневна седмица
+3
 
 
Девет часа е добре, но можеше още и шест дневна работна седмица със седем календарни дни платена отпуска.
+6
 
 
То и без това сега се работи по 10-12 часа при 8 часов работен ден...
+5
 
 
Спрете да работите, това е най-хубавото нещо, което ще направите някога. Правете това, което обичате - забавлявайте се и печелете докато го правите. И в България е възможно. Оставете "шефовете" да поработят, време им е.
на 06.01.2020 г.
+11
 
 
...Бизнесът настоява... Бизнесът е оставен да своеволничи и при нормиран работен ден от 8 часа, без да се заплаща нищо за извънреден труд. Ако зависи от новите "чорбаджии" - хората живеят за да работят. Не обратното!!!
+9
 
 
След като вече е нормално да се работи и в СЪБОТА до ОБЯД (редовно до 15-16 часа следобед), мисля, че е редно в нашата държава да се въведе 8 (осми) ден от седмицата, за да може да се доработва при необходимост! Лек ден...
+7
 
 
аз работя 12ч и 1ч почивка и 1час път в двете посоки равно на 14 ЧАСА с 8ч сън е 22ч и 2 ЧАСА СВОБОДНИ, УРА ! Сега е 4дни работа 3дни почивка, но пак е повече от 8ч по 5дни
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: