Образователното министерство ще разработва мерки за реинтеграция на младите, напуснали България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:27 / 18.10.2014
405
Свободата и мобилността са най-големите придобивки, които българското образование е получило в годините на прехода. Това заяви служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова в Русе, където взе участие в публична дискусия на тема "25 години по-късно". Събитието е част от серия инициативи, които ще се проведат в още четири града под егидата на Президентството.

Служебният министър на образованието Румяна Коларова повдигна въпроса защо част от младите българи предпочитат да следват в чужбина по време на дискусия "25 години по-късно", която се проведе в Русе.

"Имаме проблеми с това, че най-добрите ни ученици, най-добрите студенти, най-добрите специалисти, благодарение на тази мобилност, отиват там, където техните знания и тяхната експертиза им гарантира не само признание, но и високо качество на живот. Знам, че ние сме длъжници в това отношение на няколко поколения.", заяви доц. Румяна Коларова.

Образователното министерство възнамерява да използва европейски средства, за да разработи мерки за реинтеграция на младите, напуснали България. Те са част от стратегията за висше образование.

"Ние мислим не само за тези, които са тук, как да ги задържим, мислим за онези, които са получили признание, получили са своите авторитетни дипломи от Кеймбридж, Оксфорд, всички световно признати академични центрове, как да ги привлечем обратно. И се надявам, че не само средствата които ще ни бъдат гарантирани с оперативната програма, но и волята, политическата воля, управленската воля, ще гарантират прилагането на тази стратегия.", каза още доц. Румяна Коларова.

Министерството ще разчита и на активната помощ на ректорите на висшите училища у нас, за да се спре миграцията на младите.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).