Обричат на гибел 21-годишно "бебе"! Помогнете на този герой!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (16)
10:21 / 30.01.2019
2335
На доизживяване и гибел е обречен 21-годишен младеж, който заради тежки заболявания и вродена аномалия прилича на бебе. Да, грешката е вярна. Антонио от Варна вече е на 21 години, но вместо висок и здрав мъж изглежда досущ на малко дете. Той не може да говори и вместо това ръмжи. Тепърва се учи на първите си срички.

Малкият голям герой живее в център за деца с увреждания край морската столица, а обещанията на здравното министерство за помощ остават глас в пустиня.

Битка за неговото оцеляване и развитие поде преди години Слави Михайлов - председателят на сдружението на сираците в България. Тъжната история на Антонио, който е уникален случай у нас, "България Днес" описа още през 2016 година.

"Родителите му го отглеждали до 13-ата му годишнина. Но Антонио е с вродена умствена изостаналост, детска церебрална парализа и тънки черва, изскочили навън. Затова поеманата храна не се обработва и директно пада в специална "стомна", пригодена за нуждите му. Всеки месец трябват поне 500 лв. за най-неотложните средства и те се принудили да го дадат в социален дом", споделя пред вестника Слави.

По погрешка Антонио попаднал в центъра за настаняване от семеен тип "Изгрев" във Варна. След това е преместен в сходен център в близкото село Тополи.

"Целта е да се ангажират национални консултанти, които да кажат кое от заболяванията му може да се лекува у нас и кое в чужбина. И да започнем съответно процедурата за лечение зад граница. Здравният министър Петър Москов и заместникът му Камен Пенков ме излъгаха, че ще се заемат със случая. Вероятно не ги е интересувало. Няма оправия в тая държава. Сега това момче просто съществува в един социален център за деца, забравен от семейство и управници. Години наред се боря, но вече започвам да се предавам", не крие разочарованието си Михайлов.

Заради лошото състояние на зъбите на Антонио и болестите му той не говори, а ръмжи. "В света вече сменят глави и сърца, а ние тук не можем да намерим в цяла Варна специалист, който да му оправи зъбките. А е такъв голям сладур и ме зарежда със страшно много енергия", сподели още Слави Михайлов.

Антонио е останал съвсем сам, без грижите и помощта на семейство, близки и приятели. Единствено хората в центъра са неговото обкръжение, споделя Слави Михайлов и допълва, че колкото и грижите за такъв човек да бъдат на добро ниво, той остава забравен и обречен далеч от хорските очи.

Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).