Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души в рамките на проект
Автор: Екип Burgas24.bg 17:30 / 13.09.2022Коментари (0)458
©
Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души в рамките на проект.

Това каза заместник-кметът Борислава Борисова и ръководител на проекта “Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин" по време на откриваща пресконференция, която се проведе в залата на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. На нея присъстваха екипът и представители на партньорите по проекта, както и заинтересовани лица.

В началото на събитието Борисова заяви, че Община Видин продължава активната си социална политика и предлагането на нови възможности, насочени към различни целеви групи, с цел подобряване качеството им на живот и тяхното интегриране в обществото. И посочи, че поредното доказателство за усилията в това отношение е настоящият проект, който се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР), приоритетна ос "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“ и Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), приоритетна ос "Образователна среда за активно социално приобщаване“. Общата стойност на проекта е  1 589 270,65 лв. от които 1 199 362,90 лв. по ОП РЧР и 389 907,75 лв. по ОП НОИР. Общината ще изпълнява проекта със съдействието на асоциирани партньори: Министерството на образованието и науката, чрез Регионалното управление на образованието – гр. Видин; Агенцията за социално подпомагане, чрез Регионалната дирекция; Регионалната здравна инспекция във Видин. Партньори в реализирането на дейностите по проекта са: Фирма "Хена“ ООД; "АЛ ТАКС КЪНСЪЛТИНГ“ ООД; Сдружение "БОКАЯ “; Детска градина "Мир“ – гр. Дунавци и филиал "Звънче“ – гр. Видин; Основно училище "Епископ Софроний Врачански “ и Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" – гр. Видин.

Борислава Борисова обясни, че общата цел на проекта е създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Видин, насочен към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.

Заложените дейности по ОП РЧР са: активиране на неактивни лица и трудова медиация; провеждане на мотивационно и професионално обучение; осигуряване на субсидирана и насърчаване на самостоятелната заетост; предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги в общността и др. Целта е постигане на трайна интеграция на пазара на труда на лица от уязвимите групи, по-добро качество на живот и  грижа за  възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи чрез осигуряването на социално-здравна услуга, преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност и популяризиране на културната идентичност на ромите като пълноценна част от гражданското общество в Община Видин и в България.

По ОП НОИР се предвиждат допълнително обучение по български език за децата и учениците от уязвими групи; занимания със застрашени от отпадане от училище ученици от уязвими групи и подкрепа за продължаване на образованието в гимназиалния етап и за успешно завършване на средно образование; осигуряване на психологическа подкрепа; подобряване на образователната среда в две училища и една детска градина; насърчаване участието на родителите в образователния процес и др.

Очаква се около 300 деца от уязвими групи да бъдат включени в мерки за образователна интеграция чрез допълнителни занимания по български език и други предмети; да се намали делът на преждевременно отпадналите от образование във включените училища; да се осигури психологическа подкрепа за най-малко 40 деца и ученици; посредством закупуването на оборудване да се обезпечи по-добра образователна среда в две училища и една детска градина на територията на Община Видин, в които се обучават 728 деца и ученици; организиране и провеждане на "Училище за родители" за 300 родители на деца и ученици от силно уязвимите групи и др.

Като основен работодател по проекта Община Видин ще осигури трудова заетост на общо 63 души (озеленители, строители "Пътища“, работници по поддържане на сгради и др.) в рамките на 11 месеца.

Преди откриващата пресконференция бе проведена и трудова борса, на която партньорите по проекта и работодателите запознаха заинтересованите лица с възможностите за трудова заетост в неговите рамки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: