Общината и Училищна Телерик Академия с мащабна кампания за безплатни обучения на бургаските ученици

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:31 / 20.06.2022
700
Мащабна програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците стартира в Бургас. Тя ще се изпълнява за период от 5 години, с опция за удължаване. За целта днес официално бе сключен двустранен договор. Подписаха го кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия г-н Петър Шарков.

По силата на договора още тази година ще стартират безплатни за учениците курсове по програмиране и дигитални науки в 7 училища:

ППМГ "Акад. Никола Обрешков“;

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника;

Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов";

ОУ "Александър Георгиев – Коджакафалията“;

СУ "Константин Петканов“;

СУ "Константин Преславски“;

ОУ "Св. Климент Охридски“.

"Дигиталната грамотност ще е изключително важна за професиите на бъдещето! Аз искам бургаските деца да са готови за всичко, което ни предстои. Благодаря на Училищна Телерик Академия за професионализма и партньорството!“, каза кметът Димитър Николов.

"В днешно време функционалната и дигиталната грамотност са еднакво важни. Щастлив съм, че заедно намерихме възможност да стигнем до повече ученици в Бургас“, добави Петър Шарков.

На днешното официално подписване присъстваха още зам.-кметът Йорданка Ананиева, както и директори на бургаски училища. През следващите години програмата ще се разгърне максимално, за да включи в себе си всички бургаски училища, които пожелаят. Това я прави най-мащабната по рода си у нас.

Обученията заплаща Община Бургас. Училищата нямат финансови ангажименти към изпълнението на програмата.

Училищна Телерик Академия е лидер в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии и програмирането за ученици от 4 до 12 клас. В резултат на партньорството, всяко дете в община Бургас с интерес към света на технологиите, ще получи възможност да развие своите умения и интереси.

Целта на безплатно образование по дигитални технологии и програмиране на деца и младежи от Бургас, е да запали любопитството им към ученето и технологиите, да им помогне да усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.

Докато езикът на бизнеса е английският, иновациите се пишат с код. Подобно на говоримите езици, езиците за програмиране се усвояват много по-естествено, когато децата растат с тях. Само след няколко години 95 % от всички професии ще изискват дигитални умения. Затова програмите на Училищна Телерик Академия подготвят децата за професиите на бъдещето, като развиват техните дигитални умения и грамотност, засилват интереса им към ученето и изграждат интелигентно и находчиво поколение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).