Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обсъждат важни промени в закона, засягащи много от пенсионерите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 07.12.2020Коментари (0)846
©
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на онлайн заседание проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Те бяха внесени от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БНР.  

С проекта се регламентира т.нар. фаза на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Родените след 31 декември 1959 година се осигуряват задължително в Универсален пенсионен фонд. Първите, които предстои да получат пенсия от такъв фонд, ще са 17 хиляди жени - през есента на следващата година.

В проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване е регламентирано, че в момента на пенсиониране на осигурено лица в универсален пенсионен фонд индивидуалната му партида се закрива. Натрупаните средства в нея се прехвърлят в специално обособен общ фонд - Фонд за изплащане на пожизнени пенсии.

Допълнителната пожизнена пенсия за старост е месечно плащане, чийто размер не може да бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Въвежда се правото на еднократно или разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида. Предлага се когато тези средства са недостатъчни за отпускането на допълнителна пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, осигуреното лице да има право да ги получи разсрочено.

В законопроекта е предвидена възможност и за еднократно изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида когато размерът на тези средства е по-малък от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст към датата на определяне на стойността на средствата по партидата.

Регламентира се също така хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

На днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество ще бъде поискано - изборът за това колко пенсии да се получават да се прави от хората непосредствено преди пенсиониране. Искането е на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ. Така точно преди пенсиониране хората ще могат да избират дали да получават пенсии само от Националния осигурителен институт, или и втора пенсия от частен фонд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: