Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обвиниха кмета на Трън, ударил с джип момче, лично Цацаров съобщил на майката
Автор: Екип Burgas24.bg 12:30 / 07.10.2016Коментари (0)1455
© 24 часа
Почти година след като кметски джип помете 6-годишен малчуган пред училище в Трън, градоначалникът Станислав Николов получи обвинение за катастрофа, при която по непредпазливост е причинил тежка и средна телесна повреда на Ивайло Стоянов. 

На 13 ноември м.г. около 7,50 ч на кръстовището край СОУ "Гео Милев" в Трън, тогава първолак, Ивайло отива към класната си стая. При опит да мине зад училищен автобус задницата на джип "Фолксваген Туарег" на кмета го помита. Николов вози своя син до училището. 9 месеца след трагедията малчуганът е без далак и с половин черен дроб. Разследващите казват на майката на Ивайло Анита Гълъбова, че детето ѝ само се блъснало в кметската кола.

Майката не се отказа и потърси за помощ медии. Така делото попада в полезрението на главния прокурор Сотир Цацаров и за да бъде то обективно и безпристрастно, той го иззе от трънските прокурори и го предаде на районните обвинители в Перник.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че разследването в Перник е установило друго - Николов не бил внимателен и предпазлив и не намалил скоростта, въпреки че с джипа си се приближил към училище. Не се съобразил и с предупредителния знак "Деца" и блъснал 6-годишния Ивайло. Обвинителите допълват, че кметът е шофирал с 25 км/ч, но скоростта не била съобразена и не му позволила да спре при внезапната поява на детето. 

Коз при разследването се оказал следственият експеримент, който потвърдил тезата на прокуратурата, че виновник за катастрофата е Николов. "Възможност за предотвратяване на инцидента е имало, при условие че скоростта не е надвишавала 11 км/ч", сочат експертите. Николов, който е избран с листата на ГЕРБ, ще чака старта на делото в Пернишкия районен съд с мярка за неотклонение "подписка". Той остава и на кметския стол. Прокурорите няма да искат отстраняването му от длъжност, тъй като престъплението, за което е обвиняем, не е тежко, а и не е свързано с градоначалническия му пост. 

"Лично главният прокурор Сотир Цацаров ми се обади и ми каза, че на Николов е повдигнато обвинение Вярвам, че има справедливост", каза пред "24 часа" майката на Ивайло Анита Гълъбова. 

Тя разказа, че след писмото ѝ до лекарите от "Хиполенд", в което тя им благодари за грижите за сина ѝ, те се свързали с нея, за да ѝ съобщят, че ще се погрижат нищо да не липсва на Ивайло за първия учебен ден. На 15 септември момчето влязло с усмивка в класната стая на СОУ "Гео Милев" във втори клас, разказа майка му. 

Заради катастрофата той завършил вкъщи миналата учебна година. "Мечтаеше да е спортист, но далакът му е отстранен и е с половин черен дроб. Сега мечтае да е полицай", разказва Анита, която е преподавател в същото училище, в което учи и синът ѝ. 

Любимият му предмет е математиката. Той е почитател на точните науки, обяснява Анита и казва, че към момента той е енергичен и жизнерадостен. Ивайло не пие хапчета, но е на строга диета. "Докторите ми казваха: Не се страхувай - той ще се оправи. Ивайло беше 17 кг", спомня си още майката. "Аз живея за децата. Освен Ивайло имам и по-голяма дъщеря, която завършва икономика в Благоевградския университет", казва още Анита. Този 15 септември СОУ "Гео Милев" осъмнало с 5 пешеходни пътеки и светещи пътни знаци наоколо. 

"Досега ги нямаше, а пътят край училището е главен път за Сърбия", разказват трънчани, които всеки ден водят децата си до училище. От прокуратурата съобщиха още, че кметът на Трън е разследван и за афера с европейски фондове. Като земеделски производител Николов ползвал фалшиви договори за аренда на земеделска земя, за да получи пари от фондове на Европейския съюз, добавиха от прокуратурата. 

Имало случай, при който Николов представил в общинската служба "Земеделие" в Перник договор за аренда, сключен с починал преди повече от 6 месеца. Първоначално окръжната прокуратура в Перник прекратила това разследване, но в понеделник Цацаров отменил постановлението. 

Вчера Николов не вдигаше мобилния си телефон. През юли той каза, че малчуганът сам се ударил в задния ролбар на джипа му. 

"Детето беше преместено да се лекува в Перник. Намерих доктори, звънях по телефони... Давах пари на семейството за лекарства, за лекари и за всичко, каквото се наложи", обясни тогава кметът. Той твърдеше, че 9 месеца след трагедията близките са вдигнали шум, защото имали претенции към част от застраховката на джипа му.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: