Обвиниха шефката на Българския фармацевтичен съюз за всяване на тревога

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:36 / 10.04.2020
1829
Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е привлечена към наказателна отговорност за всяване на тревога. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Обвинението е във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение.

С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо Стоименова е взета мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 20 000 лв., посочват от прокуратурата.

Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

В своя позиция, публикувана на сайта на Българския фармацевтичен съюз, професор Асена Стоименова заявява, че целта на медийните изяви е била да се информира българското общество по важни теми. И още – че всяко нейно послание или твърдение почива на 25-годишен опит във фармацевтичния сектор.

В интервю за БНР и други медии Асена Стоименова предупреди, че в ситуация на извънредно положение се очаква недостиг на лекарства, поради което Българският фармацевтичен съюз има позитивна нагласа за въвеждането на генеричното заместване за продукти, което на този етап у нас не е позволено.

У нас основен производител на генерици е компанията "Софарма", собственост на Огнян Донев.

Проф. Асена Стоименова е преподавател, бивш шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата до 2018 година.

Около името й се зашумя преди две години покрай спирането на продажбата от Европейската агенция по лекарствата на 62 медикамента с опасна за здравето съставка. Призована да обясни пред депутатите, Стоименова първоначално отказа да дойде в парламента на изслушване. Тя обясни, че има ангажименти, което принуди председателят на парламента Цвета Караянчева да я задължи да се яви пред депутатите. Оказа се, че европейската агенция е алармирала за проблема с лекарството за високо кръвно седмица преди това, а в нашите аптеки е имало неизтглени партиди. Около месец след това проф. Стоименова подаде оставка, но остана съветник на министъра.

Стоименова беше избрана за председател на Българския фармацевтичен съюз през февруари тази година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).