Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обясниха какви съставки има в най-разпространения шпеков салам на пазара
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 20.01.2023Коментари (12)442
©
Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Ако мислите, че това определение е пресилено, то как тогава може да се обясни, че само в търговските вериги, намерихме лесно 25 марки, от различни производители, носещи името на Бургас, а вероятно сме пропуснали поне още толкова.

Оригиналната рецепта е възстановена по спомените на работници от Родопа-Бургас, както и съгласно изискванията на действащия тогава, а за отбелязване и сега, стандарт БДС 18-86. Рецептата е много проста: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са само 4 съставки! Съгласно БДС се допуска и добавянето на твърда сланина

В проучването на асоцоацията "Активни потребители" са включени 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието "Бургас“. Закупени са по метода "таен клиент“ от търговската мрежа в страната.

Започваме обаче с броя на съставките. Оригиналната рецепта включва само 4, свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. Проверката, обаче, сочи, че съвременните колбаси "Бургас“ значително са "забогатели“ откъм брой на съставки.

"Средно в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продукт от собствената марка на голяма верига хипермаркети с 23 съставки описани в етикета, а най-близката до оригинала е със 7“, казват от Активни потребители.  

Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на "усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската подправка глутамат и др.

Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

От "Активни потребители" препоръчват потребителите на консумират салами с числова оценка не повече от 2, и съдържащи до 10 компонента в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните от нас 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5, т.е. 20%;

Други възможни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на салама въпреки, че те до голяма степен са субективни. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане, и с характерна мозаична текстура. Последното се дължи на използването на едросмляно месо, най-типичната и видима за потребителите характеристика на оригиналната технология;

Като потребители ние може да стимулираме желанието си да консумираме качествени колбаси като не купуваме ерзац-салами натъпкани със заместители и индустриална химия.

Проблемът с лошото качество на шпековите колбаси произвеждани в България трябва да се адресира чрез действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В месокомбинатите добавяха Натриев нитрат – амониева селитра за запазване на цвета....натриев нитрит е канцерогенен
0
 
 
Капитализма се изврати.Каква полза,че имаш повече пари като ядеш канцерогени,получаваш некачествени услуги и стоки.Демокрация е имало в древния Рим и Гърция.Това в България е диктатура на капитала и калинките.Даже американците си признават,че са ги излъгали.Американска мечта няма.Скоро попаднах на оцет менте.Няма такава държава да прави фалшив оцет.Какъв европейски съюз?Пълно падение
0
 
 
Хората, които помнят, затова копнеят по миналото, защото някога бяха значими. Да, ще изскочат разни празноглавци, които с удоволствие ще започнат да обиждат и да ми обясняват какъв червен трол съм. Но наистина храната беше много по-качествена от сега. Здравето на хората също беше важно. И най-вече: не беше бизнес, както сега. В момента си клиент, не пациент. Ядем химии, пием химии, дишаме най-мръсния въздух, добиваме най-мръсния ток. Но Урсула и кликата й е силно загрижена за нас и нашето здраве. Колко лицемерно!
0
 
 
Едно време един беше казал - ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ - ТОВА ВАЖИ И СЕГА . А ЗАЩО НЯМА КОНТРОЛ , НАЛИ ИМА КОНТРОЛНИ ОРГАНИ ИЛИ И ТЯХ ГИ ПОДКУПВАТ И ТЕ СИ МЪЛЧАТ - НАПЪЛНИЛИ ГУШИТЕ .
0
 
 
Които ядат шпеков салам, не им пука какво има в него.
+1
 
 
Напишете в google - натриев нитрит и ще ви се изправи косата.
+5
 
 
В нашите родни магазини всичко е по-скъпо от магазините в Германия, Англия, Франция и отгоре на това там хем им е по-евтино хем качеството е десетократно по-добро. Докато ние плащане по-скъпо и ядем най-големите боклуци.
+2
 
 
едно време кучешката радост имаше повече месо от луксозните салами сега-затова аз ги купувам 2-пъти в годината
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: