Очаква се нова COVID вълна през есента

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:04 / 25.05.2022
896
"Всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на основното му заболяване. Това важи с особена сила за тежките вирусни инфекции като COVID-19. Заболяването засяга множество органи и системи в човешкото тяло, не само белия дроб. Данните показват, че пациентите с хронични белодробни заболявания не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, но при тях рискът от тежко и продължително боледуване, необходимост от болнично лечение, интубация и усложнения е много по-висок.“ Това посочва доц. д-р Венцислава Пенчева, дм в интервю – част от  кампанията "Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Доц. Пенчева e ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната дейност в УМБАЛ "Александровска“.

"При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания. Много наши пациенти съобщават за по-изразен задух и умора, която настъпва изключително лесно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи наблюдаваме кашлица, която персистира дълго време, като може да бъде придружена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия COVID. От друга страна, симптомите са свързани с основните заболявания на пациентите с хронични белодробни заболявания. Затова в случаите, когато сме имали например начална дихателна недостатъчност при тези пациенти, на фона на инфекция със SARS-CoV-2, дихателната недостатъчност може да се задълбочи и това много бързо да доведе до необходимост от кислородна терапия в дома или в болнични условия“, обяснява още доц. Пенчева.

Тя е категорична, че ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна не само за хронично-болните пациенти, а за всички хора: "При пациентите с хронични белодробни заболявания, при условие че с помощта на ваксините бихме могли да избегнем задълбочаване на основните хронични болести, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е свързано с висока смъртност, смятам, че ваксинацията е нещо задължително и не подлежи на обсъждане.“

На въпроса кога е най-добре човек да се ваксинира, доц. Пенчева отговаря "вчера“. Според нея ваксинацията срещу COVID-19 вече трябваше да е набрала голяма скорост и в момента масово да се поставят бустерни дози.

"Нека хората проявят здрав разум и максимално бързо да организират ваксинирането си, ако вече не са го направили. Това важи и за поставянето на бустерна доза. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще трябва да сме готови за нова вълна“, посочва заместник-директорът на УМБАЛ "Александровска“, мотивирайки се с тревожните данни за увеличаване на случаите на COVID-19 в световен мащаб.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).