Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Одобрен е стратегическият план от 5.6 млрд. евро за българското земеделие
Автор: Екип Burgas24.bg 14:51 / 07.12.2022Коментари (0)363
©
Европейската комисия одобри стратегическите планове по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на България и Румъния. Одобреният стратегически план на България е в размер на 5.6 млрд. евро, информират от пресцентъра на Европейската комисия.

Новата ОСП, която ще започне да се прилага от 1 януари 2023 г., има за цел да оформи прехода към устойчив, стабилен и модерен европейски селскостопански сектор. В рамките на реформираната политика финансирането ще бъде разпределено по-справедливо между стопанствата, с акцент върху малките и средните стопанства, както и върху младите земеделски стопани.

Освен това земеделските стопани ще бъдат подпомогнати да възприемат иновации — от прецизно земеделие до агроекологични методи за производство. Като подкрепя конкретни действия в тези и други области, новата ОСП може да бъде крайъгълният камък за продоволствената сигурност и земеделските общности в Европейския съюз.

Държавите от ЕС ще изпълняват национални стратегически планове по ОСП, като съчетават финансиране за подпомагане на доходите, развитие на селските райони и секторни програми. При изготвянето на своя стратегически план по ОСП всяка държава членка избира измежду широк набор от интервенции на равнището на ЕС, като ги адаптира и насочва към специфичните нужди и местните условия. Комисията оценява дали всеки план е насочен към десетте основни цели на ОСП, които засягат общите екологични, социални и икономически предизвикателства.

Плановете трябва да бъдат в съответствие със законодателството на ЕС и следва също така да допринасят за постигането на целите на ЕС в областта на климата и околната среда, определени в стратегията "От фермата до трапезата“ и стратегиите за биологичното разнообразие. ОСП ще се възползва от финансиране от ЕС в размер на 270 млрд. евро за периода 2023—27 г.

Подпомагането на доходите заема важно място в българския план за намаляване на разликата в доходите между земеделските стопани и работниците в други сектори. За да се постигне по-справедливо разпределение на подпомагането, малките и средните стопанства ще получат преразпределително плащане, а за по-големите стопанства ще се прилага таван от 100 000 евро. Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подпомагане на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които изпитват затруднения.

По отношение на екологичните действия планът ще гарантира, че над 80 % от обработваемата земя има минимална почвена покривка в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата. В плана на България се предвиждат и специфични инвестиции за увеличаване на площта за биологично земеделие. Финансирането за развитие на селските райони ще спомогне за справяне с предизвикателствата, свързани с обезлюдяването, бедността и застаряването на населението.

Планът ще подкрепи създаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони. Те включват изграждането или реконструкцията на водоснабдителни системи или реконструкцията на местни пътища, училища и детски градини. Повече от 5 200 млади земеделски стопани също ще получат специална подкрепа за започване на дейност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: