Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Около 300 хил. души не достигат на пазара на труда
Автор: Ливия Кукова 12:30 / 16.02.2024Коментари (0)1166
© Фокус
Още миналата година целият Министерски съвет под лидерството на премиера Николай Денков обърнахме сериозно внимание на въпроса с липсата на компетентна работна ръка. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, предаде репортер на "Фокус“.

"Установихме, че въпреки, че в България има добро законодателство, на практика реализирането му е предизвикателство, както и координацията между всички институции – Външно министерство, МВР, социално министерство, министерство на образованието и науката и всички останали, свързани с икономическото развитие. Моята задача като министър е преди всичко да дам приоритет на българските граждани да бъдат успешни на пазара на труда, именно затова инвестираме изключително сериозен ресурс и по Плана за възстановяване и развитие, и по Програмата за развитие на човешките ресурси. Целта е 500 хил. души да получат безплатен достъп до обучения, които са свързани с квалификация, преквалификация и дигитални компетенции, защото това е изключително важно. Тоест моят приоритет е първо да бъда партньор на хората на българския пазар на труда, в същото време мой приоритет е да чувам бизнеса“, каза още тя.

Министър Шалапатова отбеляза, че в разговори с работодателските организации, те са споделили, че дори в момента около 300 хил. души не достигат на пазара на труда.

"Тогава, когато този капитал не е наличен в момента, а бизнеса има нужда от него, ние съответно трябва да бъдем партньори, така че тук реализираме политика за трудова миграция на компетентна работна сила. Тоест за нас не е важно България да е дестинация на ниско платен труд, България заслужава да бъде локация на компетентни хора, които да допринасят за нашето икономическо развитие“, подчерта социалният министър.

Поводът за визитата на министър Шалапатова в Благоевград е участие в дискусия "Отживелица ли е социалната държава“, която се провежда в Американския университет. По темата тя заяви:

"Моята нагласа е, че колкото студентите ще получат от мен, толкова и аз ще получа от тях, защото всеки лидер знае, че е много по-успешен, когато се запознава и общува с по-умни хора, а аз вярвам, че в лицето на младите студенти има много добри идеи за бъдещото на България. Моята цел е да ги чуя и всички идеи да бъдат взети под предвид от моя екип в политическия кабинет“.

Министър Шалапатова допълни, че социалната държава не е отживелица.

"Особено след COVID пандемията всички си даваме сметка, че най-важното - това е живота, здравето и хармоничните отношения между нас, хората. Ние живеем в една все по-дигитализираща се среда, общуването става все повече чрез дигиталните технологии и забравяме човешкото общество. Затова единственият начин България да бъде още по-красивото място за децата и младите хора, това е да я направим още по-социална, а това става, когато младите хора участват в дизайна на политиките, когато гласът на младите хора влиза в решенията, които ние ще вземем за тяхното бъдеще, което всъщност е сегашното настояще“, поясни тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: