Окончателно: Ресторантьорите остават на 9% и през 2024 година, фитнесите и хотелиерите с намалена ставка до края юни

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
20:55 / 12.12.2023
925
Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, предаде репортер на “Фокус"

Законопроектът е част от пакета данъчни закони, предложени от Министерството на финансите. 

Една от най-важните промени е свързана с диференцираните ставки за ресторантьорите, фитнесите и туроператорите. В Комисия през миналата седмица депутатите решиха ДДС-то за ресторантьорите и фитнесите да остане 9% и през следващата година, а това на хотелиерите да отпадне. 

В зала обаче окончателно решение, което бе взето, е, че ресторантьорите остават на 9% ДДС, докато това на хотелиерите и фитнесцентровете се запазва на 9% до средата на годината (бел. от ред. - 30 юни 2024 година).

9%-ото ДДС за ресторантьорите остана с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, “Възраждане", ДПС, БСП и един от ИТН. Изненадваща бе подкрепата на втората политическа сила, която първоначално бе против това. 

Обсъжданията

От ПП-ДБ предложиха редакционна поправка, която предвиждаше връщане на ставките на 20% ДДС за ресторантьорите и фитнесцентровете, а хотелиерите трябваше да останат на 9% до средата на 2024 година. 

ИТН подкрепиха тази идея. Мартин Димитров от ПП-ДБ обясни, че преференцията за ресторантьорите никой не може да я обясни. Той се обърна към ГЕРБ-СДС и ДПС, казвайки, че именно те са алармирали за 3%-ия дефицит. 

От “Възраждане" разкритикуваха предложението намалената ставка за туризма да е до средата на годината. По думите му именно тогава започва активния сезон. Те обаче подкрепиха идеята ставките за ресторантьорите да бъде 9%. 

Асен Василев обясни, че според Европейската директива сектор “Туризъм" трябва да бъде с максимална данъчна ставка. Василев обясни, че досегашното намаляване е било дерогация. Финансовият министър поясни, че страната ни може да понесе санкции заради това удължение. 

По отношение на ставката за ресторантьорите Асен Василев каза, че щом мерките за изсветляване на бранша не са били приети, то ДДС-то трябва да се върне на 20%. 

Ирена Димова от ГЕРБ предложи ресторантьорите да останат на 9% до края на следващата година, а фитнесцентровете и туристическия бранш да са с намалена ставка до средата на годината. Предложението и бе подкрепено от залата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (413):
10.05.2024 Лоша новина за всички пенсионери!
10.05.2024 Ето в кои пенсионни фондове активите нарастват нaй-бъpзo
09.05.2024 Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева
09.05.2024 НОИ с важна информация за доходите ни
09.05.2024 Добра новина за част от пенсионерите
08.05.2024 Хиляди хора от цяла България ще бъдат облагодетелствани
Още новини от Национални новини:
Откриха издирваното дете
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Лекари с предложение: Децата без задължителните ваксини да не мог...
Социолог: Затъваме, хора. България си отива пред очите ни
Къде в България се намира "манастирът с дяволите"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).