Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Олигархът Банев избухна с ново оплакване: Притеснява се да не пипне СПИН в ареста!
Автор: Екип Burgas24.bg 21:13 / 29.03.2019Коментари (3)2868
©
Арестуваният олигарх Николай Банев за пореден път изплака за лошите условия в местата за лишаване от свобода, този път с уточнение, че е прашно и може да се зарази с вируса на ХИВ.

Задържаният, който по правило не трябва да разполага с телефон в килията и да има достъп до интернет, почти всеки ден качва постове на личната си страница във фейсбук. На 28 март в 13,44 ч. е сложил писмената си жалба до началника на следствения арест, където е написано, че обитава килия 17 на "Г.М. Димитров“.

Банев се оплаква, че в килията "са нарушени няколко изисквания, свързани със здравето и живота на задържаните лица“. Вътрешната решетка на прозорците не позволявала достъпа до тях и затова нямало достатъчно въздух и слънце. Прозорците били с фолио и съвсем малко се отваряли, а това ставало с "първобитни приспособления“. А наслоената мръсотия между решетките и прозорците Банев определя като "предпоставка за множество болести“.

Олигархът се възмущава не само от мръсотията, но и от фините прахови частици, които "не могат да се почистват - няма достъп до тях“.

Бизнесменът съобщава, че е алергичен към мухала и праха, наслоен зад вътрешната решетка и затова получава перманентни пристъпи на давене и задух, застрашаващи живота му. Освен това, определя че пространството в килията не отговаряло на изискванията на закона, а обстановката била като след апокалипсис.

"Ръждиви и изпочупени рамки на леглата. Падаща и мръсна мазилка по стените и тавана. Открита турска тоалетна, която няма нищо общо с хигиенните условия през 21 век. Без топла вода, без душ“, пише в жалбата си Банев.

Той е категоричен, че престоят на открито е подигравка с разходката на чист въздух. Не харесва и карето, определяйки го като мръсно и тясно. Нямало място за движение, пушело се през цялото време, а покривът от поликарбонат спирал слънчевите лъчи.

"Арестантите търсят промъкващото се едва слънце между стените и поликарбоната и се нареждат като за разстрел до стените, където се отразява слънцето“, пише още в жалбата. Следват и оплаквания, че помещенията за свиждане са тесни, мръсни и без въздух, с развалени или едва чуващи се телефони. Списъкът на недоволствата на Банев продължава с оскъдната храна, както и с липсата на свежи плодове и зеленчуци и гнили ябълки, които получавал в килията.

"Основната храна е хляб и глутено-съдържащи ястия. Аз многократно заявих, че съм алергичен към глутен. С пълна непоносимост към глутена. Но резултат никакъв. Вече, почти три месеца, съм лишен от хранителна пратка и практически съм на гладна диета“, оплаква се още Банев.

Лавката пък предлагала "неполезни за здравето храни в много ограничен асортимент“. Там също не се предлагали свежи плодове и зеленчуци. Арестантът се възмущава и от непрекъснатото сменяне на хора в килиите. "Изключително опасна е практиката в килиите да има постоянна ротация на различни хора, преминали през лекарския кабинет с един, единствен въпрос: “Имаш ли някакви оплаквания?" и измерване на кръвното налягане. Какво се случва, ако някой е болен от заразно заболяване като хепатит, СПИН и пр.?“, пита Банев.

Кратките телефонни разговори също не устройват Банев, което обяснява с нуждата да се "менажират семейните дела, работата си, бизнеса.“ Накрая той пита защо не му е било разрешено да купи боя за килиите, пластмасови столове и маси, а арестантите да пребоядисат килиите, пише Монитор.

През декември м.г. в съдебната зала Банев отново се оплака от лоши условия в ареста, но не посочи конкретика. Около Нова година той бе заловен с мобилен телефон. От прокуратурата съобщиха, че е искал политическо убежище в Русия за семейството си и му била обещавана адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се хибридна война в негова защита.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция и върнати у нас, където са обвинени за източването на 4 предприятия, укриването на данъци и пране на пари. Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Тя е на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.



Още по темата: общо новини по темата: 33
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
26.11.2019 »
21.10.2019 »
24.09.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Сигурно са го чукали и затова е загрижен да не хване СПИН! Да му осигурят презервативи!
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Комедия . Прочетох цялата жалба , макар ,че едва ли някой ще му обърне внимание на такова място . Това за мръсния въздух е сериозна работа . Има такива уреди , като освежител на помещението , но едва ли е разрешено в килиите да се ползва климатик .
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: