Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът: Хората имат право на "водни помощи", но те не им се изплащат
Автор: Йоланда Пелова 20:00 / 08.03.2023Коментари (0)653
©
"Законът за ВИК предвижда възможност за т.нар. "водни помощи" за  гражданите, но информацията, която получавам от хората и наблюденията ми през последните години показват, че такива помощи не се изплащат. Хората не знаят, не са информирани, че имат право да потърсят такова подпомагане от стана на държавата", това каза  омбудсманът Диана Ковачева в предаването "България, Европа и Светът на фокус" на Радио "Фокус" по повод поисканите от нея справки от министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и служебния финансов министър Росица Велкова по области колко са гражданите, които през 2021-2022 година са получили т.нар. "водни помощи" за питейно-битови нужди. 

"Повод за изпращането на тази препоръка са също така и множеството жалби от хора, които се оплакват, че цената на водата е много висока, и съответно се затрудняват да плащат сметките си, което пък на моменти при някои хора води дори до прекъсване на водата, след което те трябва да заплатят и такса за възстановяване на водоподаването, което още повече задълбочава проблема при тях", каза омбудсманът и добави: "Всъщност, водните помощи са възможност за хората, които са със затруднена възможност да плащат сметките си за вода, и те са необходими в момента много, защото цената на водата скочи драстично. Има области, като Разград, Силистра, във Варна например цената на ВиК услугите вече е над 5 лева, за Шумен се очаква, въпреки между другото лошото качество на водата там, комплексната цена, която очаква утвърждаване от КЕВР, е в размер на 5.24 лева, това са над 5 лева фактически. Което означава, че на практика хората плащат много висока цена за водата, лошо качество получават, има много високи загуби на вода, общи загуби, които пак ги плащат потребителите, а същото време не могат да се възползват от помощта, която по закон им се дължи".

Диана Ковачева коментира какви мерки може да се приложат, за да се подпомогнат хората: "На първо място е много важно тези хора, които са социално слаби, в социално уязвима позиция, да бъдат подпомагани от държавата в случаите, когато се затрудняват да плащат сметките си за вода, за да не се стига до спиране на водата. Така, както има енергийни помощи, и хората са подпомагани за това. На второ място смятам, че е много важно да се вземат мерки от ВиК дружествата, така че да бъде укрепена инфраструктурата и съответно да намалят общите загуби на водата, които средно за страната са около 60%, но има области, в които те достигат 80%. Представете си 80% обща загуба на вода. Но още по-шокиращо е, че тази загуба я плащаме ние. Фактически това е вода, която не сме потребили". 

Според омбудсмана, ВиК дружествата трябва да оптимизират разходите си, за да могат да правят и инвестиции, наистина да укрепват ВиК инфраструктурата, която е остаряла, има течове и на практика авариите са много, а след авариите много често има проблеми с водоподаването.

"Има  области в България, в които лятото практически няма вода. И въпреки това тези хора също плащат висока цена за водата си. Така че е необходимо наистина да се положат усилия, включително да бъде направен анализ на целия ВиК сектор, да се види къде са наистина най-големите загуби, въпреки че те са ясни. От годишните доклади практически става много ясно, че загубите на вода са огромни и е ясно къде първо трябва да се насочат усилията, така че действително да се спестят разходи на хората. За мен наистина е много голям проблем фактът, че цената на водата расте драстично, увеличава се, наистина увеличението за последната година, фактически в сравнение с последната година е около 40%", допълни Ковачева.

По думите й това е това е много висок процент увеличение на водата и всъщност това го плащаме всички ние.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: