Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът настоя студентите в общежитията да плащат за битов, а не промишлен ток
Автор: ИА Фокус 09:16 / 05.12.2022Коментари (0)646
© Омбудсман на РБ
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков, в което настоява да се предприемат необходимите действия студентските общежития от обекти на свободния пазар на електрическа енергия, да преминат към регулирания пазар, при който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Поводът за това становище е постъпилата в институцията на омбудсмана позиция от Национално представителство на студентските съвети, с настояване студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електроенергия, т.е. да не се налага студентите да плащат промишлен ток.

Проф. Ковачева посочва, че в тези общежития живеят над 50 хиляди студенти, като голяма част от тях нямат възможност да заплащат сметките си за ток, защото цените на електроенергията на свободния пазар са непосилни за тях.

"Заплащането на студентско общежитие на човек се е увеличило 3 пъти спрямо 2020 г. Има риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития, респ. да прекъснат образованието си“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва, че съгласно чл. 4, ал. 1, изр. 1 от Наредбата за ползване на студентските общежития и столове: "Студентските общежития са жилищни сгради или обособени части от тях, предназначени за временно задоволяване на жилищните нужди на студентите, докторантите и специализантите“.

Омбудсманът посочва, че функцията на студентските общежития е да задоволява жилищни нужди, т.е. електроенергия в тези обекти се използва от живущите в тях не за стопански, а за битови нужди.

"Обръщам внимание, че съгласно § 1, т. 33а от Допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката, "небитов клиент“ е клиент, който купува електрическа енергия за небитови нужди, каквито не са целите, за които се купува електроенергия в студентските общежития“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева допълва още, че законодателят разграничава клиентите на битови и небитови, в случая на електрическа енергия, според това за какви цели се купува електрическата енергия.

"Без значение е дали са физически или юридически лица, както и вида на обекта. В този смисъл е и съдебната практика, напр. Решение № 273/06.10.2014 г. по гр.д.№ 693/2014 г., г.к., IV г.о. на ВКС“, аргументира тезата си общественият защитник.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: