Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омразата на Македония към България била заради чувство на малоценност и срам от собствената сервилност спрямо Сърбия
Автор: Екип Burgas24.bg 21:55 / 09.10.2020Коментари (0)1097
©
За сложните исторически и политически отношения на Северна Македония с нейните съседи, включително и България, става дума в обширното есе от Арсим Зеколи, публикувано от Македонската редакция на ДВ. В началото на есето става дума за несъответното тълкуване на събития от историята и за несъответното отношение на Северна Македония към някои от съседните ѝ държави:

"В рамките на обществената дискусия, престъпленията, извършени от български, турски, албански или гръцки сили бяха и си остават горе-долу в еднакво съотношение. Това обаче не може да се каже за далеч по-многобройните престъпления, извършени от сърби, които фигурират в историческите текстове, но напълно отсъстват (или са сведени до бележка под черта) от образователната, политическата, медийната и културната дискусия в Македония.

Социалистическа, демократична или Северна – няма значение. Това несъответствие присъства и в странната, натрапчива необходимост да се свърже България с фашизма,“ пише авторът и отбелязва, че същото важи и за Албания, докато по отношение на Сърбия такова нещо няма или почти няма: "Скандално се пренебрегва фактът, че по време на Втората световна война в България и в Албания не е имало концентрационни лагери, докато на територията на Югославия е имало десетки и десетки.“

Масовата култура на омраза към съседите

Арсим Зеколи признава, че първоначално е отдавал това изкривяване на комунизма и на цензурата. После се замислил защо македонците имат толкова много ругатни и обидни изрази за българите (“азиатци“, "татари"), за гърците, турците и албанците, но по отношение на Сърбия и сърбите изцяло липсва "целият този репертоар от унизителна имена, ругатни и подигравки“.

Според Зеколи, причината за това отношение, както на официално, така и на всекидневно равнище, може да се открие в един афоризъм от Волтер: "Ако искате да разберете кой властва над вас, опитайте се да разберете кого не бива да критикувате.“

По-нататък в есето си Зеколи пише за традиционната зависимост на системните политици в Скопие от официален Белград. Според него, тази зависимост е част от културата на клиентелизма и от начина, по който е функционирала системата в бившата СФРЮ. Откъде обаче произтича масовата култура на омраза срещу една част от съседите, която се е превърнала в манталитет и крепител на идентичността?

На този въпрос авторът отговаря така: "Откритата омраза не се основа на чувството за превъзходство, автентичност и самостоятелност спрямо българите. Тя по-скоро произтича от дълбоко вкорененото чувство на малоценност и срам от собствената сервилност спрямо Белград. Това чувство се проектира негативно върху други нации като компенсация за собствената слабост. В това отношение омразата към съседите на запад и на изток е вид въображаема защитна конструкция, психическа защита от собствената съвест и представа за чест.“

Тук Зеколи обръща внимание на факта, че голяма част от обидите и ругатните към въпросните съседи не са "домашно производство“ на македонците, а са заимствани от сръбския имперски шовинизъм, който, с помощта на внимателно подбран персонал, е провеждал "сатанизационни кампании срещу българите и България“. И констатира: "Съдейки по актуалната политическа сцена, в известен смисъл тази доктрина за поставяне на македонците "в сандвич“ продължава и до днес. По-нататък в есето на Зеколи четем:

"За разлика от предишните преки канали за получаване на заповеди от Белград, настоящата негативна и вулгарна реторика към София не е толкова диктувана от Сърбия, колкото продукт на вътрешната номенклатура, която е наследена от федерацията, а сега е изпаднала във вакуум поради новите реалности.“

Преосмисляне на собствената идентичност

Според Зеколи, Македония и България, както Сърбия и Албания, са пленени държави, от които не може да се очаква да се освободят просто така, дори в рамките на ЕС. Според него, за целта е необходим вътрешен процес на преосмисляне на собствената идентичност. Според него, Скопие ще трябва да приеме най-сетне мисълта, че централната географска позиция на Северна Македония в региона не е равнозначна на централна историческа или централна морална позиция.

Критиката към съседите ще си остане неразбираема за външния свят, доколкото в момента тя обслужва привилегиите на един тесногръд елит и експлоатира "македонския въпрос“ за собствени нужди. Есето завършва така: "Тъкмо поради това "спорът със София“ е по-самоосвобождаващ за Македония, отколкото Споразумението с България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: