Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опасни храни и нарушения в училищните лавки
Автор: Екип Burgas24.bg 15:49 / 28.09.2014Коментари (3)816
© Нова тв
Вредни храни, съдържащи много Е-та, сокове с подсладители и сандвичи с изтекъл срок на годност консумират децата в училищните лавки. Това констатира в Пловдив проверка на Нова телевизия и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните.

Спонтанната ни проверка започва от училищната лавка в една от гимназиите в центъра на Пловдив - "Паисий Хиленадрски". С отварянето на първия хладилник инсекторите отриват фрапантно нарушение. Замразени пици, внесени от Румъния, опасни за децата.

"Съдържат доста Е-та, антиоксиданти, подобрители, консерванти, оцветители, което е не допустимо. Това всичко ще бъде описано в констативния протокол с акт за забрана и протокол за отговорно пазене, ще бъде съответно поставено под забрана", обясни д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

В следващото училище инспекторите щателно проверяват какво съдържат сандвичите и откриват, че срокът на годност на част от тестените закуски изтича. Това всъщност е и най-честото нарушение, с което се сблъскват.

"Защото в повечето случаи те са така бързоразвалящи се, говорим за тестени закуски и подобни на тях. Те са в рамките на часове да кажем 24-36 часа и понякога са случва да констатираме такива с изтекъл срок на годност, което е недопустимо", добавя д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

"Другият проблем е сандвичите, в които има колбас или кашкавал, което изисква хладилно съхранение, не се съхраняват в хладилно съоръжение, а на обикновени витрини при стайна температура, което е груба грешка", заяви Мариела Стоименова от Агенцията по безопасност на храните.

Собственикът на този училищен павилион вижда несправедливост в Закона за здравословното хранене, защото под прицела на наредбите не попадат същинските нарушители.

"Не трябва да се продава чипс. Не трябва да се продават вафли. Не трябва да се продават такива храни, които са забранени, а буквално на 10 метра от самия вход на училището се продава всичко, което е забранено по Наредба 37, което е недобре обислено като закон", твърди Станимир Чолаков, собственик на павилион.

Затова и учениците продължават да се хранят нездравословно. Признават, че често притичват до павилионите отсреща. Това притеснява родителите.

За да затегне контролът в училищните лавки и столове, Агенцията по безопасност по храните обеща проверките тази година да бъдат ежеседмични.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Абе малоумни, корумпирани пед@ли - що не погледнете лавките на 20 метра от училищните дворове, да видите там какви боклуци се продават! Седнали да ми гледат какво имало в лавката на училището.... НЯМА здравословна храна на пазара, това ако не сте си го набили в тъпите канчета, не знам кое... Всички зеленчуци вече се гледат в оранжерии, пръскат се с препарати, за да стават бързо, да тежат и да са привлекателни за купувача! Месото кой знае от къде идва - филе от аржентина, дреболии от Румъния. Краставици, моркови, гъби от Полша, картофи от Египет ??!?!?!? или от Франция. В хляба има все по-малко брашно, вместо това се тъпче с какви ли не боклуци. В колбасите има месо, колкото в автомобилна гума. В айраните едва ли има кисело мляко?! и още и още... какво ли не. Та, някой да вземе да обясни на 'децата' да не пушат, да не се напиват в двора и да не се еват като животни от 5ти клас, а не да пишете акт, че във фризера имало пици от Румъния...
+15
 
 
Живея не далеч от едно училище и съм забелязвал как най-редовно децата "прескачат" до дюнерджииницата на около 300 метра от училището и си купуват от "забранените плодове". Имам познат, който живее в друг град където в близост до училището на детето му няма такива заведения и тогава какво прави детето му? Минава през едно място на път за училище, купува си любимите бургери и си ги носи в школото - яде си ги по-късно. Като въведът забранителен периметър за такива заведения около училищата каква файда? Малчуганите пак ще ходят отвъд този периметър да ядат каквото им се яде. И като ги направят тези периметъри по 1 км. от всяко училище тогава какво? Ще се припоркият забранителните зони на отчелните училища и града да остане без заведения ли? Ами хората от разните квартални офисчета какво да ядат? Много от тях разчитат именно на такива заведения със "забранени" за децата храни. Тук най-общо важат два принципа - щом има търсене има предлагане и който търси намира. Вместо да се забранява на търговците да предлагат въпросните храни, нека се вземат мерки да се научават децата да се хранят правилно, защото когато те спрат да търсят и търговците ще спрат да предлагат. Едно време по училищата имаше столова. Защо не се възтановят? Родителите вместо да се притесняват дали рожбите им притичват до павилионите да вземат и да си възпитават децата как да се хранят правилно щото от къщи почват проблемите. А между другото, останаха ли въобще храни в които да няма Е-та?
на 28.09.2014 г.
+15
 
 
Айде сега да обесим лафкаджията! А той откъде да зарежда с висококачествена храна, на що-годе прилични цени? Изпитвам огромно затруднение като пазарувам храна за вкъщи от магазините в Пловдив. Имам отвратителния навик да чета етикети. Ако знаете само колко неща взимам и внимателно връщам обратно! Това лято чухме за едно кисело мляко в стъклени буркани и полудяхме, докато не го изкупихме и изплюскахме. То май и само това ядохме почти две седмици. Няма,бе! Няма свястна храна в Пловдив. Почти. Срам за големите печелбари- производителите. Там да проверяват!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: