Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опасно е! Не купувайте банани, ако номерът на лепенката им започва с 8
Автор: Екип Burgas24.bg 11:19 / 10.01.2023Коментари (3)3626
©
Бананите са едни от плодовете, които се консумират най-много в момента. Любим на много този продукт има приятен вкус и куп полезни свойства. Това, за което не се замисляме обаче, е какво всъщност означават номерата на лепенките върху бананите. Според експерти те са изключително важни и трябва да ги следим, защото те показват как са гледани плодовете.

Ако плодовете имат етикет, на който са обозначени 3 или 4 цифри, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите са с номер 4011, пишат от agrozona.bg.

С 9 започват номерата на органичните плодове. Ако плодът има пет цифри, от които първата е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011.

Най-опасно е когато първата цифра е 8. Това може би е най-важната особеност, защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет цифри, първата от които е винаги 8. Например, тези банани на етикета си имат номер 84011. Все пак трябва да имаме предвид, че това е доброволна маркировка. 

В ЕС по-голямата част от храните произведени като ГМО са маркирани. В последните години държавите -членки все повече спорят по въпроса, но се стигна до консенсус, че за потребителите е полезно да знаят дали ядат ГМО или обикновени храни и да им бъде дадено правото на избор при пазаруване, поради което те се обозначават със стикери.

Друго, което е важно да знаете, че лепилата за стикерите върху продовете са напълно безопасни. Така че дори да погълнете стикера, няма да ви стане нищо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Явно писалият това не знае, че и пшеницата от която правят хляба, който ядем е генно модифицирана - това не значи че е лоша. Ами не яжте и хляб тогава....
-1
 
 
Още от древността, растенията и животните са подложени на влияенията на околната среда и претърпяват мутации, желани или нежелани, и хората по своята воля оставят желаните промени /мутации/ за разплод и разсад. По този начин са се оформили съвременните породи животни и видове растения. В последните десетилетия човек се това което естествения процес е направил за стотици години и променя растенията в желана от него посока- да не боледуват от определени болести, да издържат на суша , да имат по-малко транспортни загуби и т.н. При консумация на храни /растения или животни/ човек приема витамини, аминокиселини, захари, минерали и т.н. от тях без значение как са създадени чрез естествена или предизвикана мутация. Ако човек не иска да консумира генно модифицирани храни , тогава трябва да намери семена и животни от древността ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: