Опасност от тромбоза! 7 симптома, сред които изпотяване и изтръпване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:53 / 05.03.2022
1440
Едно от най-честите и опасни усложнения, които се развиват при болни или вече преболедували COVID-19, са тромбите. На какви ранни признаци трябва да се обърне внимание и да се потърси помощ от лекар възможно най-скоро? Както установиха учени от университета в Упсала (Швеция), коронавирусът, като навлиза в тялото, повишава активността на протеин, който е отговорен за съсирването на кръвта.

В същото време, тъй като протеините в кръвната плазма, които също участват в образуването на имунния отговор, се активират, традиционните разредители на кръвта или работят по-лошо, отколкото при други обстоятелства, или не работят изобщо. Тромби при коронавируса се образуват поради прекалено силен имунен отговор на тялото.

За щастие, това не се случва в сто процента от случаите, но все пак делът на пациентите, които развиват тромбоза, включително смъртоносните ѝ форми (тромбоза на белодробните или сърдечните артерии), е доста голям. Някои ранни признаци могат да подскажат, че в тялото се образува кръвен съсирек и се налага спешно да се потърси помощ, пише "24 часа".

Крампи на краката

Много пациенти, които са имали тромб в долните си крайници, казват, че често са имали крампи на краката точно преди атаката. Ако това се случи, се налага консултация с лекар. Последствията може да са сериозни, ако се пропусне образуването на кръвен съсирек.

Изтръпване на крайниците

Ако това се случва често и особено ако се усеща изтръпване само на едната ръка или крак, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Този вид изтръпване е един от класическите симптоми при образуване на тромб.

Бледа кожа

Кръвният съсирек затруднява нормалното кръвообращение, което води до бледност в определени области на кожата. Ако единият крак (или част от него) е по-блед от другия, незабавно трябва да се потърси съвет от специалист - това може да е сериозен сигнал.

Промяна в температурата на кожата

Друг често срещан ранен симптом на тромб е промяна в температурата на кожата. Поради нарушен приток на кръв зоната над участъка, където е тромбът, може да стане по-студена или по-топла - и това е повод за незабавна консултация с лекар.

Болка в гърба

При периодична болка в гърба е малко вероятно човек да си помисли, че причината е тромб. Ако се образува кръвен съсирек в таза или в една от коремните вени, това може да се прояви чрез болки в гърба. При поява на такъв симптом се налага да се потърси специалист възможно най-скоро.

Прекомерно изпотяване

Този симптом не бива да се игнорира, ако се появи в комбинация с другите ранни прояви на кръвен съсирек. Най-често обилно потене се появява, ако се образува тромб в областта на сърцето или белите дробове. Това е много опасен симптом.

Затруднено дишане

Друг симптом, който е сигнал за образуване на тромб в белите дробове, е задухът. Това налага незабавна консултация с доктор. Може да се окаже наистина сериозно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14367):
27.05.2024 Д-р Бацелова: Имаме сериозни опасения за бум на морбили
20.05.2024 Д-р Илиев за новия вариант на COVID-19: Не е лек, но не е по-опасен
09.05.2024 Flirt е новият вариант на COVID-19
09.05.2024 Деца събират пари за съученичка, загубила родителите си в пандемията от COVID-19
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксината на "Астра Зенека" в световен мащаб, причината е интересна
07.05.2024 Два нови щама на COVID-19, може да се усъмните за тях заради 10 грипоподобни симптома
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Трябва да си изпълним задълженията към хората, дължим им...
"Грома Холд" ще е генерален спонсор на второто издание на L'Etape...
Идва страшна жега!
Нана Гладуиш: Беше 3 през нощта. Изпаднах в тотален шок
Жена от Сандански е с опасност за живота заради нелепа грешка при...
Искат постоянен арест за трима от схемата за източване на банкови...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).