Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оправдаха бивша шефка на НАП, прокуратурата ще й плаща 30 хил. лева
Автор: Екип Burgas24.bg 14:30 / 20.04.2022Коментари (1)572
© БГНЕС
Бившият директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв. за причинени морални вреди, съобщава правният сайт "Лекс Нюз“.

Причина за съдебното решение на Софийския градски съд е проточилото се 7 години дело за престъпление по служба и принуда, по което беше окончателно оправдана през 2016 г.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна.

Делото започна с общо 4 обвинения, сред които беше и такова за неистинска информация в декларация пред Сметната палата. През 2011 г. СГС я осъди на 4 години затвор за престъпление по служба и принуда, след което в продължение на години се повтаряше ситуацията, в която апелативният съд оправдава Мургина, а Върховният касационен съд отменя това решение и връща процеса отначало.

До окончателно решение се стигна, след като ВКС реши, че доказателствата са противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че Мургина е заплашвала Цолчовска.

В резултат бившата шефка на данъчните заведе иск за 200 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Показания са дали нейната бивша секретарка и мъжът, с когото живее на съпружески начала, които разказват за "изключителния стрес“, който бившата шефка на НАП е преживяла по време на процеса.

Те цитират и изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП, "трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях“. Тогава тя "изпаднала в състояние на пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние“.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тъкмо пак ще отскочи до Мексико с тези пари, да влезе в кондиция че е много разстроена,баси и наглите служители все са невинни ,като сълза са.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: