Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Още опасни джакузита открити след инцидента с малката Изабела
Автор: Екип Burgas24.bg 09:06 / 02.03.2017Коментари (1)909
©
Куп опасни джакузита са открити по магазините в страната след спешна проверка, разпоредена от Агенцията за метрологичен и технически надзор вчера, пише "Монитор". Поводът стана инцидентът с 4-годишната Изабел, която пострада тежко в джакузи в хотел "Адмирал" в курорта "Златни пясъци" преди три дни.

Инспекторите са проверили 29 търговски обекта, в които се продават джакузита. Общият брой на проверените уреди е 38. Открити са пет джакузита, които не съответстват на изискванията, съобщиха от метрологичната агенция. От тях 2 без нужния европейски сертификат и маркировка, а другите 3 са без инструкция за монтаж и експлоатация на български език. Издадени са заповеди за спиране на 2 продукта и са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения. Основните препоръки към купувачите на джакузита е задължително да изискват инструкцията за монтаж и експлоатация на български език. Монтажът и свързването им към водопроводна, канализационна и електрическа мрежа трябва задължително да става от компетентни лица, което да гарантира безопасната работа на изделието.

Тъй като в повечето случаи, в плувните комплекси и хотели с басейни, има изградени или свързани джакузита, основната опасност при използването им би могла да бъде от пречистващата и филтрираща помпена система, предупреждават специалистите.

Започва разследване на инцидента с Изабел. То е възложено на следовател след съвещание между административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура във Варна. На него е преценено, че делото е с изключителна фактическа и правна сложност.

Досъдебното производство по инцидента се води срещу виновно лице. Производството е за немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, с причинена средна телесна повреда на 4-годишната Изабел Христова. Това е престъпление по чл. 134, ал. 1 от НК", съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Както Varna24.bg съобщи, от болницата, където се провежда лечението на пострадалото дете, обясниха, че Изабел е в съзнание и е контактна. Лекарският екип се опитва да й даде вода, след което ще предприеме и нормално захранване. Детето обаче все още е с опасност за живота, отбеляза лекуващият д-р Румен Христов, който е началник на отделението по детска хирургия в "Света Анна". 

Изабела от вчера е оставена на спонтанно дишане, а нощта е преминала спокойно и не се е наложило отново да бъде интубирана. "Детето е изкарало спокойно нощта, но все още не се наемаме да твърдим, че животът му е напълно вън от опасност. Травмите са много сериозни, а екип от добри специалисти се бори с пораженията. Момиченцето е в леко упоено състояние, за да му бъдат спестени физическите и психически травми от преживения ужас. Прогнозите са добри. Тя е малка и има всички шансове, след поредица от манипулации, да бъде възстановена напълно, но това ще отнеме доста време. На този етап всички се молим да се стабилизира трайно и да върви в посока на подобрение", каза още д-р Христов.

От БЧК-Варна обявиха, че за обекта в хотела не е издавано разрешение за работа на спасител. Това означава, че работещия там не е бил правоспособен и законно назначен. Собствениците на хотела пък са предложили своята помощ на пострадалото семейство, като са се ангажирали да поемат цялото лечение на детето, дори и да се наложи да замине в чужбина.



Още по темата: общо новини по темата: 11
17.07.2017 »
21.03.2017 »
02.03.2017 »
01.03.2017 »
01.03.2017 »
28.02.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: