Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осман Октай: Президентът не работи за редовно правителство и редовен парламент
Автор: ИА Фокус 09:19 / 29.12.2022Коментари (0)550
© eurocom
Интервю на политическия анализатор Осман Октай за обзора на годината на Радио "Фокус“.

 

Съсредоточаваме нашия поглед върху президентската институция и върху президента Румен Радев. Как оценявате работата на държавния глава през изминалата 2022 година?

Бях критик на президента Румен Радев в един период от първия му мандат, докато той не подкрепи младежката енергия за промяна и отвоюването на държавата от задкулисието, когато слезе с вдигнатия юмрук и репликата "Мутри, вън!“. След последните президентски избори, веднага след клетвата му, бях притеснен, защото от опита си през годините знам, че когато политик в България встъпи в последен мандат, забравя своите обществени и публични ангажименти, които е поел по време на предизборна кампания. Успокоих се, когато чух, че Румен Радев ще продължи битката за отвоюването на държавата от политико-олигархичния модел. Впоследствие, когато само след няколко месеца, още преди стотния ден, той нападна правителството на "Промяната", което много трудно се създаде от четворната коалиция, тогава публично предупредих, че трябва да следим каква е целта на президента да се дистанцира от тази битка за промяна. Дали ще преследва свои собствени политически цели, или ще работи в полза на друг политически проект на предстоящите предсрочни избори, които предвидих още в момента, в който се състави трудно четворната коалиция? Мнението ми се затвърди, когато президентът пришпори консултациите след разпускането на парламента. Бързаше да назначи служебно правителство. Това ми даде основание да съм наясно какво цели държавният глава. Президентът е сърдит на представителите на промяната, защото са му отнели възможността да управлява със служебно правителство декември месец. Днес съм убеден, че единствената причина за нападението срещу представителството на промяната, в лицето на "Демократична България“ и на "Продължаваме Промяната“, е че са му отнели възможността еднолично да управлява със служебно правителство. Затова през лятото бързаше да претупа в един ден консултациите преди да замине за Лисабон, да назначи служебно правителство и да го рекламира до ден-днешен. Казах, че след изборите на 3 октомври,

Румен Радев ще направи всичко възможно да протака консултациите, обаче той мина всякакви граници. Нападението на политическите формации по време на консултациите вече беше признак, че в него зрее идеята за друг начин на управление на страната. Хареса му да управлява със служебно правителство. Както прогнозирах, до средата на март ще проточи тези преговори. И то не заради публично заявени цели – че ще даде достатъчно време на парламента и партиите да приемат много важни закони. Виждаме, че както парламентът, така и партиите, и президентът, не са много ангажирани с належащите за приемане решения във връзка с европрограмите за развитие на България.

Говорите за президентска република, доколкото Ви разбирам.

Това какви конституционни промени са предвиждали от президентската институция, когато заявиха по време на протестите, че обсъждат варианта за промени в Конституцията и тези техни идеи досега не са ни известни. Оттук нататък вече само можем да анализираме вследствие на поведението на вече негови много приближени, изключително дискредитирайки парламентарното управление на страната, партиите достатъчно сериозно поставят в публичното пространство възможността за друга форма на управление – президентска република.

Добре, но да приемем, че се стигне до третия мандат, на коя партия би го връчил президентът?

Предишните пъти винаги съм казвал, че държавният глава ще връчи третия мандат на БСП с цел да ги дискредитира и да покаже на обществото до каква степен са в изолация. И сега съм убеден, че Румен Радев ще връчи третия мандат на Корнелия Нинова и на БСП. Още повече – февруари месец предстои конгрес на Българската социалистическа партия и виждате колко тежка битка се води от няколко години между президента и "Позитано“, въпреки че те стояха зад неговата номинация както за първия, така и за втория мандат. Самият факт, че президентът се загради с всички изхвърлени кандидати от "Позитано“, говори, че там битката е много сериозна. Смятам, че на социалистите ще връчи третия мандат с цел да се дискредитира управлението на Корнелия Нинова преди конгреса. За съжаление, убеден съм, че президентът не работи за редовно правителство и редовен парламент. Той има желание и намерение да продължава да управлява със служебно правителство. Виждаме в поведението, особено на последното правителство на Гълъб Донев, до каква степен те овладяват всички структури на в държавата – не като поведение на служебно правителство, а се окопават във властта. Почти съм убеден, че овладяват всички сектори на държавата за бъдещо преразглеждане на Конституцията.

Да се върнем назад във времето. Преди малко повече от година на президентските избори през 2021 г. Румен Радев спечели втория си мандат със 66.72%. Ако изборите бяха днес, какъв би бил резултатът според вас?

Много зависи какъв опонент ще има. С оглед на неговите позиции – европейски, натовски, руски, путинистки, и около войната в Украйна, наричайки партиите "военнолюбци“, нападайки всички формации, според мен ще загуби поне 15-20% от имиджа си. Както се вижда и от последните проучвания, президентът е стигнал 35% доверие в обществото и по-голям процент недоверие. Всичко това говори, че дори и тези проценти него не го вълнуват много.

Разговаряме броени дни преди да настъпи новата година. Традиционно в полунощ именно президентът ни честити новата година. Според Вас, какво ще чуем на 31 декември от него?

"Загриженост" към обществото и как най-лошите и безотговорни хора са в парламента и в партиите. Това ще бъде внушението. Убеден съм, че и след изборите през март месец точно заради тези негови публични позиции, ще бъдем в ситуация, в която отново няма да се излъчи редовно правителство и редовен парламент. Дано да ме опровергаят избирателите. Очаквам промените в България да стартират след местните избори. Защото в момента тези, които са срещу промяната ги обединява именно желанието на младежката енергия за промяна в България. Всъщност тук се крие и зародишът на днешната политическа криза у нас. Някои анализатори, конституционалисти, дори преминават границата като казват, че ние вече сме в конституционна криза, защото не се избират членове на Висшия съдебен съвет, на Конституционния съд и други органи в съдебната система. Както виждате, дори никой не се тревожи за това, че ще провалим получаването на огромни средства от Брюксел, които биха били полезни за развитието на българския бизнес, общество и образование.

Много Ви благодаря за разговора!

Весели празници и нека не губим надежда. Всичко ще се подреди от младежката енергия.

 

Веселка ИВАНОВА



Още по темата: общо новини по темата: 843
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: