Основателят на "Операция: Плюшено Мече": Може да изглежда като малко подаръче за Коледа, но подхранва надежди за много по-смислено бъдеще

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
22:27 / 19.07.2023
693
Може да изглежда като малко подаръче за Коледа, но подхранва надежди за много по-смислено бъдеще. Това каза Михаела Стойкова, основател и изпълнителен директор на сдружение “Операция: Плюшено Мече", което ръководи най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България, в предаването "Животът на Фокус" по Радио "Фокус".

"Моята баба е била сирак и е имала тежка история. Това ме е вдъхновило и съм била закърмена с тази идея, че не всеки има равен старт, но може по пътя да срещне хора, които да го подпомогнат да направи нещо полезно с живота си. В началото стартирахме тази дейност като на шега. Ето вече 15-та година доста по-сериозно се занимаваме с това целогодишно", обясни тя.

По думите й каузата прави лесно и възможно човек да направи нещо малко, но от сърце. "За някой може да изглежда като малко подаръче за Коледа, но то може да подхрани надежди и възможност за нещо много по-голямо и смислено в бъдеще".

"Когато почнахме да ходим по различни социални услуги, където са настанени деца, лишени от родителска грижа, през годините едно и също нещо се повтаряше. Забелязвахме с доброволците, че има доста деца, които имат някакви таланти и заложби, но средата не предразполага тези заложби да бъдат развити. Във времето с натрупване на такива ситуации заедно с екипа взехме решение, че трябва да направим нещо. Така се роди менторската програма "Скритите таланти на България". Ние през нея вече шеста поредна учебна година, намираме талантливи младежи и почваме да ги подпомагаме с помощта на ментори, преподаватели, експерти. Опитваме се да им помогнем да стигнат до финиша като обикновено това се изразява в две насоки - успешен прием в университет, след което продължаваме да ги подпомагаме финансово, или квалифициране или започване на работа след завършване на средно образование", разказа Стойкова.

Тя уточни, че имат 12 успешно приети студенти и няколко младежи, които са успели да се квалифицират и да станат самостоятелни. Гостът даде информация и за “Операция: Плюшено Мече": "По традиция всяка година откриваме на първи ноември платформата за даряване за коледни подаръци, които отговарят на точните желания на младежи, които са в неравностойно положение".

"Ние сме го разработили през годините с идеята да е максимално ползотворно за всички страни. Освен списъците с индивидуални желания за децата за коледни подаръци, има и втори списък с нуждите на социалните услуги, които се грижат за живота и благополучието на своите потребители", поясни Стойкова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Райските кътчета в Родопите с водопадите
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Борисов: Битката е кой да е най-кресливата опозиция
Доц. Кунчев: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).