Оставаме първенец по кучешка тения в Европа, Бургас най-засегнат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:57 / 03.09.2011
1065
България остава първа в Европа по заразени с кучешка тения, въпреки че се наблюдава тенденция на постепенно намаляване на заболеваемостта през последните 10 години. Това каза вчера в парламента министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Той посочи, че през 2002 г. 732 българи били покосени от паразита, което правело осем от 100 хил. души.

През миналата година случаите вече били два пъти по-малко. Сред най-засегнатите райони били Сливен, Ямбол и Бургас, а в София и Кюстендил имало най-малко заболели. Министър Константинов посочи, че за превенция на заболяването не били достатъчни само усилията на ведомството му. Един от основните проблеми били уличните кучета, с чиято популация много общини не можели да се справят. Освен това не били малко стопаните, които пропускали да регистрират домашните си любимци и да ги обезпаразитят. Затова трябвало да се вземат мерки от всички отговорни институции и да се извади България от черната статистика.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Този скорпион се появи в България, казаха дали е отровен
17-годишния Мариян има нужда от нашата помощ, състоянието му се в...
На територията на България днес е регистриран температурен рекорд...
Борисов: Докато сме ГЕРБ и аз, ние няма да пратим войник в Украйн...
ТИР се преобърна в Прохода на Републиката
Градушка с размерите на яйце удари България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).