Оставиха в ареста студента от ИУ-Варна, хванат с наркотици

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:01 / 02.06.2020
829
Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на студента, обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на съда.

Кандидат-висшистът от Икономическия университет Боян Д. е бил задържан под стража с определение на Окръжния съд, след претърсване на три жилища и лек автомобил. От тях полицейски  служители иззели около 1900 грама амфетамини, 36 грама кокаин и близо килограм марихуана. 25-годишният мъж живеел под наем в един от апартаментите, а други използвал като складове за наркотици. Той вече е бил осъждан – с наложено условно наказание за притежание на наркотици през 2015 г. Изпитателният срок е изтекъл преди година. Сега отново е задържан за същото престъпление. Предвиденото наказание е от 2 до 8 години лишаване от свобода

Защитата припомни, че Боян Д. не се разграничава от намерените опасни вещества и съдейства на разследващите. Адвокатът му изтъкна младостта, продължаващото следване в университет и онкологичното заболяване на баща му като мотиви да поиска домашен арест.

Прокуратурата пък прецени задържането под стража като единствената адекватна мярка за процесуална принуда в този случай. Аргументите: откритите вещества са високорискови, от няколко различни вида, съхранявани на няколко места. Разследваната престъпна дейност е с големи параметри, което обуславя опасността, че Боян може да извърши ново престъпление или да осуети разследването. Фактът, че вече е осъждан за същото престъпление, но не е променил поведението си, означава, че репресията не е постигнала целите си. Още повече че мащабът на сегашната му дейност е доста по-голям в сравнение с предишния път.

Чрез аудиовидео връзка със следствения арест Боян поиска домашен арест.

Апелативният съд заяви, че в днешното производство не се разглежда въпросът за авторството на деянието. Обоснованото предположение за съпричастността на Боян Д. не се оспорва, налично е в първоинстанционния съдебен акт и се споделя и от настоящия състав. Предходната съдимост на обвиняемия за престъпление от същия вид обаче навежда на извода, че има риск той отново да наруши закона и да продължи престъпната си дейност. Затова въззивният съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Варненския окръжен съд от 24 май, с което на Боян Д. – обвинен в притежание на марихуана, амфетамини и кокаин, е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).