Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Остра миризма на амоняк в Ловеч вдигна на крак местната управа
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 26.09.2022Коментари (0)393
©
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова свика общинския щаб за защита при бедствия и аварии след нови сигнали на граждани до контролните институции за остра миризма на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта 90"АД. Щабът реши да се сигнализира министърът на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи и да се изпрати писмо до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за извършване на проверка. 

Проблем с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май. Тогава измерените количества на амоняк в атмосферния въздух около предприятието бяха близо четири пъти над нормите. От ДАМТН издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила, предава БТА.

"От 20 май не бяхме получавали сигнали за остра задушлива миризма в района на "Мелта“. Първият оттогава беше на 19 септември от граждани. Нашата проверка от отдел “Контрол и сигурност“ установява, че на територията извън оглажданията на предприятието се усеща такава миризма“, каза още Маринова и добави, че снощи отново е получен сигнал.

"Докладва се, че се чува шум от компресорите, на практика системата се зарежда с амоняк, количеството не е достатъчно и предстои още да се зарежда. Ние обаче няма как да докажем това, единствено от компетентния орган може да бъде извършена проверка“, посочи още кметът.

От утре в района около предприятието ще бъде поставена мобилна станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, която ще измерва количествата амоняк в атмосферния въздух.

По думите на Маринова и да няма завишаване, факт е, че има предписание на контролен орган, което по същество не е изпълнено, и трябва да се реагира от компетентните органи.

"Ако обгазяването на района продължава, това е сериозен проблем за хората които живеят наоколо, пък и за жителите на целия град“, посочи още Корнелия Маринова.

Преди време изпълнителният директор на "Мелта 90“ АД Андрей Тенев потвърди, че разрешително за работа на инсталация няма и не е имало, не е преминала и годишен технически преглед. По-късно в писмо до областния управител информира, че е получил оферта от фирмата за ремонт на инсталацията, като оттам след оглед на място преценили, че само два критични участъка се нуждаят от подмяна. 

Непосредствено до хладилната инсталация на предприятието се намират жилищен квартал, детска градина, ясла и училище.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: