Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдените за жестокото двойно убийство край река Камчия поискаха предсрочно освобождаване
Автор: Пламена Николова 17:05 / 07.05.2020Коментари (0)1092
© Burgas24.bg
Състав на Варненския окръжен съд не уважи исканията за условно предсрочно освобождаване на Мартин Стоименов и Илчо Адамов, които изтърпяват присъди от по 20г. затвор за убийството на Димитринка Пекова (27 г.) и Венцислав Евтимов (48 г.), извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвите начин, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд Варна.

Престъплението бе извършено на 16 април 2007 г. край село Круша, след като жертвите Евтимов и Пекова първо били отвлечени. Мотивът за убийството била измама от страна на жертвите за близо 70 000 лева спрямо собственика на фирма "Трансинс" Николай Николов. Двамата се представили за пълномощник на Министерството на отбраната (МО) и негова секретарка, които можели да предоставят на фирмите на Николов скрап от военна промишленост и печелене на търгове в МО за рязане на техника. Сключили сделка и Николов превел на Евтимов 30 000 евро капаро и след това още 10 000 лева. Бизнесменът разбрал, че е измамен, след като нито една сделка не се осъществила. Първоначално Евтимов и Пекова били отвлечени, а по-късно пребити, завързани с въжета и хвърлени живи със закачени метални тежести в река Камчия. Труповете на жертвите били открити седмици по-късно.

След продължило близо 9 години съдебно следствие съдът налага наказания на двама от четиримата подсъдими по делото -  затвор от 20 години на Мартин Стоименов и Илчо Адамов. Другите двама Николай Николов и Ганислав Начев са оправдани. Николов бе обвинен като подбудител и помагач в престъплението, а Начев за участник в убийството. 

Към момента 38-годишните Мартин Стоименов и Илиян Адамов са излежали в затвора по 11г. и 11 месеца. Според становището на Затвора-Варна двамата отговарят на законовите изисквания за условно предсрочно освобождаване – изтърпели са ½ от наказанията си и са дали доказателства за своето поправяне. 

На противното мнение, обаче беше държавното обвинение, според което реално работата с двамата в затвора е започнала едва през 2016г., когато са влезли в сила присъдите им. Според прокуратурата периодът е твърде кратък, за да може да се направи обоснован извод за тяхното превъзпитание, както и за прилагане в цялост на прогресивната система във връзка с присъдите им. Въпреки множеството награди и замяната на режима на изтърпяване от строг в по-лек, прокуратура счита че е нужно още време, за да бъдат събрани доказателства за поправянето на двамата.  

След като се запозна със становищата на страните, представените доказателства и комплексни оценки от Затвора- Варна, Варненският окръжен съд остави без уважение двете искания за условно предсрочно освобождаване. Съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема от закона предпоставка за предсрочно освобождаване – положителна промяна в осъдените по време на изтърпяване на наказанието. Съдебният състав сподели виждането на прокуратурата, че въпреки отчетения положителен прогрес спрямо двамата лишени от свобода, периодът от 2016г. досега е твърде кратък, за да може да се направи категоричен извод, че наказанията са изпълнили своята цел и у Адамов и Стоименов е постигната специалната превенция на  наказанието, поради което прилагането на института на предсрочното освобождаване е преждевременно. 

Определението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна. В случай, че то бъде потвърдено от въззивната инстанция, нови молби за условно предсрочно освобождаване могат да бъдат подадени след 6 месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: