Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдиха Каракачанов за насаждане на омраза към ромите във Войводиново
Автор: Екип Burgas24.bg 12:41 / 14.06.2021Коментари (0)1080
©
Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов е извършил дискриминация с антиромските си изявление от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново. Това постановява Върховния административен съд, съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Решението е окончателно.

Повод за делото е изказване на Каракачанов във връзка с казус от село Войводиново, където двама мъже от ромски произход нападнаха българин от същото село. Нападателите бяха установени, а в последствие и осъдени:

"Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен Търпимостта на българското общество се изчерпва".

Изказването на Каракачанов обаче отекна към голяма част от ромската общност в селото, като много други роми, несъпричастни към инцидента, бяха подложени на публични и масови заплахи, охулване и в крайна сметка бяха прогонени от селото.

"Формалната причина за това беше, че къщите им са незаконни. Тогава посред зима на улицата останаха няколко десетки семейства, включващи малки деца, стари хора и хора с увреждания. Изгонването им беше определено от Българския хелзинкски комитет като колективно наказание, основано на етнически признак", припомнят от организацията.

Делото се води от ромския активист Ачо Йорданов и ръководеното от него сдружение "Единство", с правната помощ на Българския хелзинкски комитет. С решението си ВАС отменя произнасяния на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и Административен съд - София-град, с които не се установява изказването на Каракачанов да осъществява дискриминация. След решението на ВАС, делото ще се върне отново в комисията, която ще трябва да се произнесе отново и евентуално да наложи санкция на Каракачанов.

Според съда особено значение има фактът че изявленията на Каракачанов са широко разпространени в медиите, както и това, че той не е критикувал конкретните извършители на престъплението, носещи лична отговорност, а е говорил за целия етнос:

"Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като "нагли" членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите "се изчерпва", без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос".

Според върховните съдии изявлението на Каракачанов не може да бъде прието като проява на критична гражданска позиция на личността, заради влиятелната позиция, която той заема.

"През последните години със съжаление наблюдаваме натрупване на много лоша практика по случаи на публична дискриминационна реч, включително от КЗД, който е специализираният национален орган за равенството", коментира Адела Качаунова, адвокат по делото и директорка на Програмата за правна защита на БХК, цитирана в прессъобщението на организацията.

Според нея с решението на ВАС се създава основа, върху която другите съдилища и КЗД трябва да стъпват когато решават други дела относно езика на омразата. "С изключително точните и подробни мотиви, които се базират на най-съвременната практика на Европейския съд по правата на човека, Съда на Европейския съюз и на други международни правораздавателни органи, както и на практиката на Конституционния съд, се връща надеждата ни, че закононарушителите, като господин Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд", казва още адвокат Качаунова.



Още по темата: общо новини по темата: 43
05.10.2022 »
28.08.2019 »
27.08.2019 »
09.05.2019 »
25.04.2019 »
17.04.2019 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: