Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдиха бивш председател на читалище за престъпление по служба
Автор: Пламена Николова 11:36 / 04.10.2021Коментари (0)525
©
Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Окръжен съд – Добрич и призна за виновна подсъдима за това, че между 2004 – 2014 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - председател на народно читалище, не изпълнила служебните си задължения -  да контролира изпълнението на задължения на дружество по четири договора за съвместна дейност, съобщиха от пресслужбата на съда.

Деянието е извършено при условията на продължавано престъпление, свързано е с отдаване под наем на общинска собственост и е имало за цел да набави облага за две дружества в размер на 262 937.52 лв. От него настъпили значителни вредни последици за читалището, като имуществените са в размер на 485 171,37 лв., гласи присъдата на Апелативния съд.

Втората инстанция постанови наказания 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с 5-годишен изпитателен срок, глоба в размер на 3 хиляди лева и лиши подсъдимата от право да заема обществена длъжност като председател на читалище за срок от 5 години. 57-годишната жена бе оправдана за размера на имуществените вреди за сумата над 485 171,37 лева до посочените в обвинителния акт 611 885,95 лева.

Съгласно сключени  между читалището и търговско дружество договори за съвместна дейност, усилията на двете страни се обединили за извършване на културни мероприятия и дейности, свързани с реконструкцията, обзавеждането, поддръжката и използването на обекти в сградата на читалището. Голяма част от предвидените дейности, най-вече обновяването на сградата, не били изпълнени.

Първоинстанционният Окръжен съд в Добрич не е намерил предпоставки за осъждането на Юлия и я е признал за невинна.

Прокуратурата протестира оправдателната присъда. Представителят на държавното обвинение обясни в съдебно заседание, че подписаните договори за съвместна дейност по същество били договори за наем. Фирмата ползвала помещения на читалището, които преотдавала, и точно тях реконструирала, без да изпълни изцяло другите предвидени строително-монтажни работи за обновяване на зали в обществено-културното средище, подновяване на покрив, отопление и пр.

Защитата се противопостави, като заяви, че сключването на договорите е ставало с решения на читалищното настоятелство. Освен това били подготвяни и консултирани с юристи. Според адвокатите, не са събрани доказателства тези договори да са целели облагодетелстване на ООД-то, тъй като неговите собственици не са били в близки отношения с подсъдимата.

Апелативният съд във Варна изиска допълнителни документи от органите на местната власт в Добрич и разпита вещите лица, изготвили комплексна счетоводна експертиза.

Настоящата инстанция ще изготви мотивите към присъдата си в установения от закона срок. Съдебният акт на Апелативния съд подлежи на проверка от ВКС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: