Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От 1 февруари трябва да започне програма за финансиране на домакинствата за поставяне на фотоволтаици
Автор: ИА Фокус 08:46 / 23.01.2023Коментари (0)599
©
Министерството на енергетиката е готово да започне навреме програмата за финансиране на фотоволтаични инсталации за жилищни нужди, от която се очаква да се възползват над 10 хиляди домакинства, предава БНТ.

Тя ще позволи на хората да поставят слънчеви панели на жилищата си, като по-голяма част от инвестицията ще бъде покрита от средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Според Българската фотоволтаична асоциация самоучастието в проектите ще се изплаща на потребителите за период от три до четири години.

По план програмата за финансиране на домакинствата за поставяне на фотоволтаици ще започне от 1 февруари. Управляващ орган е Министерството на енергетиката.

"Това е само първият транш от нея, вярвам, че българските потребители ще имат голяма полза, ще има полза като цяло за енергийната ефективност и енергетиката на страната", заяви ресорният министър Росен Христов.

Общият бюджет на финансирането е 240 млн. лева, като се очаква от програмата да се възползват 10 хиляди домакинства. Те ще могат да кандидатстват по два компонента - за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и за поставяне на фотоволтаици с мощност до 10 киловатпика.

"Което ще бъде напълно достатъчно за комфортно ползване на всички електроуреди в семейството, включително за отопление през зимата, включително и за охлаждане през лятото", казва Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация.

Домакинствата ще могат да получат до 100% от инвестицията си, но ще трябва първо да я направят. Когато поставят фотоволтаици, държавата ще връща обратно до 70 на сто, но не повече от 15 хиляди лева.

"Ще покрият наистина до 70%, която ние за 10 киловата изчисляваме за около 22 хиляди лева, при 15 хиляди лева безвъзмездна помощ за всяко семейство, което се възползва от нея. Това означава, че ще останат 7000 лева разход за домакинството, което то може да покрие със собствени средства или с потребителски кредит", разясни Меглена Русенова.

"Предвиждаме разговори с банки, като обясним програмата и се надявам те да проявят интерес и да подготвят финансови инструменти за краткосрочно финансиране на потребителите. Обсъдили сме възможност за по-генерално коопериране и с Българската банка за развитие", посочи министър Росен Христов.

Основните изисквания са кандидатстващите са да става въпрос за собствено жилище, което се ползва като основно, да нямат неплатени местни данъци и такси и досега да са се отоплявали с твърдо гориво.

"Тук искам изрично да подчертая, че с "умни мрежи" или без тях, тя е настроена така, че цялото електричество да бъде за собствена консумация, тоест, не се предвижда изграждането на мощности, които да продават електроенергия", уточни енергийният министър.

От Българската фотоволтаична асоциация се надяват това да е първа крачка като на последващ етап се създадат така наречените "умни мрежи", които ще позволят на хората и да продават излишния им ток.

"По предложение на Българската фотоволтаична асоциация, в Плана за възстановяване и устойчивост е заложена реформа, която ние се надяваме, че ще бъде приета като законодателство в парламента - въвеждането на така наречения "нет метъринг", който работи като регулация в цяла Европа", каза Меглена Русенова.

По този начин ще се даде възможност на всяко едно домакинство, което има фотоволтаична централа за собствено потребление, да може и да продава на доставчиците на ток и да печели от това.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: