Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От 1 ноември стартира акция "Зима"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:07 / 21.10.2022Коментари (2)366
©
От 01 до 30 ноември 2022 г. се провежда традиционната акция "Зима“. Акцията се провежда по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство на Българския Червен кръст и други държавни институции.

Акцията се провежда в три кампании, които и тази година са със следните акценти:

От 01 до 10 ноември 2022 г.– кампания "С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планира се съвместно с органите на местната власт извършването на проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

Контролът в този период ще бъде насочен към:

- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;

- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;

- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;

- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;

- недопускане управлението на велосипеди по магистралните пътища.

Кампания "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ стартира от 11 и продължава до 20 ноември 2022 г.. Кампанията е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.

Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци).

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

Ще бъде отбелязан и Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който тази година е на 20 ноември (неделя).

Кампанията "Безопасно шофиране през зимата“ е планирана   през периода 21 – 30 ноември 2022г.. Тя е насочена към контрол на техническата изправност на автомобилите и на осветителните системи.

От пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва:

- да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

- да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;

- да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима отношение. 

По време на акция "Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.10.2022 г.
0
 
 
В тинела на магистрала люлин има дупки и в двете посоки от месеци. Кога ще ги оправите?
+1
 
 
И пак въпросът - Защо тези акции не са постоянни? Защо само сега? Хора (пешеходци, шофьори, колоездачи и др.) целогодишно не спазват правила и закони. Целогодишно се карат неизправни превозни средства. Целогодишно! Важното е да сме живи и здрави и тази временна акция нищо няма да промени кардинално!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: