Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Общината предупредиха всички!
Автор: Екип Burgas24.bg 20:33 / 03.01.2023Коментари (0)665
Четири снимки, които бяха публикувани в групата "Забелязано в София", предизвикаха много коментари и дискусии в социалната мрежа, научи Sofia24.bg. Потребителите на Фейсбук се притесняват от качеството на въздуха, който дишат в София. Бюлетинът за радиационната обстановка в град София към 16:00 часа на 03.01.2023 година е в норма. Това показва справка в сайта на Столична община.

Ето част от коментарите на гражданите под снимките във Фейсбук:

- Догодина пак да гърмите пиратки и заря. Прекрасно е да дишаш и се надишваш...

- Ще взривя блока догодина...

- София диша.

- Със толкова много автомобили, защо очаквате нещо по различно?

- Прелест! Идеално време да запалим някоя и друга гума и да гърмим пиратки 30 минути. 

- Не сте ли виждали мъгла? Съществува откакто свят светува. Много преди заводите и автомобилите.

- Като човек, живял в Китай, мога да ви кажа, че това е просто мъгла. Въздухът в София наистина не е чист, но смогът изглежда различно и не стои толкова ниско.

- Предлагам със закон да се забранят температурните инверсии и да се назначи вятър всяка сутрин и вечер на щат!

- Като бях малък му викаха просто мъгла...

- Явно това е единственото предимство за живущите по високите етажи на панелките, че са над мръсотията. Иначе и двата ми пречиствателя за въздух тези дни са полудели, колкото пъти отворя и включват на макс... нивата на фините прахови частици са много високи и това си е опасно за дишане!

За 4 януари 2023 година очакваният потенциал на атмосферата за замърсяване с ФПЧ10 на територията на град София е нисък. Ето какъв призив отправят от Столична община: СО отправя призив към гражданите да ограничат използването на лични МПС. По възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша (когато е приложимо) СО отправя призив към гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо). 

СО отправя призив за ограничаване използването на камини с открита горивна камера, в случай, че е втори топлоизточник (когато е приложимо) Столичен инспекторат предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици и при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства. 

Столичен инспекторат, съвместно с районните администрации и дирекция "Общински строителен контрол", предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии. Кметът на Столична община или оправомощено от него лице отправя призив до ръководствата на детските и учебните заведения на територията на Столичната община да преустановят, по възможност, всякакви занимания на открито.

В същото време, стана ясно, че общо за месец декември са извършени 640  проверки, като за установени нарушения са съставени 52 броя актове, от тях 26 броя на юридически лица и 26 броя актове на физически лица. Направени са над 106 броя проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми, съ общиха от Столичния инспекторат. За установено горене на отпадъци на място са съставени три акта на юридически лица по Закона за управление на отпадъците. Санкцията за тези нарушения е от 10 000 лв. до 50 000 лева.

Също така още 45 цехове, работилници, складове, фургони на строителни обекти и др., като за установени нарушения са наложени глоби с фиш на място и са съставени 2 акта. Извършени са 51 проверки за нерегламентирано горене на отпадъци в  частни имоти в районите "Сердика“, "Триадица“, "Възраждане“, "Подуяне“, "Илинден“, "Лозенец“, "Красно село“ и "Витоша“ и са съставени 6 акта.

Проверените строителни обекти са 438 и са съставени 38 акта. 

23 акта са получили юридически лица, както и още 15 са съставени на технически ръководители на фирми.. Нарушенията са за транспортиране на строителни отпадъци без чергила и мръсна ходова част, за извършване на ремонтни дейности без необходимите разрешителни документи, за ползване и замърсяване на общински имоти без необходимите документи и други.

Проверките са част от контрола и са една от мерките за чистотата на въздуха. Само в днешния ден, на 3 януари 2023 г., от направените 52 инспекции е съставен 1 акт и 5 бр. покани са изпратени за съставяне на актове на юридически лица - строителни фирми. Проверките са в районите "Овча купел“, "Изгрев“, "Слатина“, "Люлин“, "Младост“, "Надежда“, "Красна поляна“, "Подуяне“ и "Илинден“. Проверките продължават и в утрешния ден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: