Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Специализираната прокуратура за изказване на Асен Василев: Твърденията му са неверни!
Автор: Екип Burgas24.bg 20:14 / 18.03.2022Коментари (4)1121
© бТВ
Днес, 18.03.2022 г., вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направи пред журналисти в Народното събрание следното изявление: "…Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока.“.

Специализирана прокуратура се възползва от правото си на отговор в български медии, излъчили или публикували изявлението на г-н Асен Василев, в което твърденията му са неверни, грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт.

Специализираната прокуратура изразява следното становище, основано единствено на факти:

Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щетата за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

В рамките на образувано в Специализирана прокуратура досъдебно производство, на два пъти - с изрични прокурорски постановления от 06.01.2020 г. и 16.04.2021 г. е възложена на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по хазарта (понастоящем закрита и с правоприемник НАП) за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. И в двете постановления е указано да се установи законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на регистрираните хазартни оператори - "Ню геймс“АД (предишно "Ню Геймс“ ООД), "Национална лотария“АД  (предишно "Национална лотария“ ООД), "Еврофутбол“ООД и "Евробет“ООД, както и осъщественият контрол от Държаната комисия по хазарта.

Именно по възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., приблизително посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на ДКХ, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от В. Б. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени  към доказателствата по досъдебното производство на основание чл. 127 от НПК (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават основание още в края на януари 2020 г. да бъдат привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ.

През януари 2020 г. по същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В. Б., като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв.

През януари 2020 г. с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са възложени около 200 данъчни ревизии на обвиняеми лица и на свързани с тях търговски дружества. В хода на тези ревизии Специализираната прокуратура многократно е предоставяла достъп на ревизионните органи от НАП до доказателствата по делото, с оглед провеждане на ефективно ревизионно производство и установяване на евентуално недекларирани и неплатени данъци. Повечето данъчни ревизии са приключили с ревизионни актове.

На 07.02.2020 г., по искане на наблюдаващ досъдебното производство прокурор, Специализираният наказателен съд е допуснал и е наложил чрез запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от НПК по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия В. Б. Взетите обезпечителни мерки са в сила до момента.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили задълженията си и своевременно (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвиняем по текстове от НК, за които КПКОНПИ имат правомощия и са предприели обезпечителни мерки по друг правен ред по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия.

Близо година и половина по-късно – на 02.06.2021 г., обвиняемият В.Б. е санкциониран от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по т.нар. глобален закон "Магнитски“.

Под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура срещу В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му множество обвинения, за което Специализираната прокуратура е информирала българската общественост своевременно.

Първото досъдебно производство е образувано на 20.12.2019 г. за извършено през декември 2017 г. в София престъпление по чл. 214, ал. 2, т.1, вр. чл. 213а, ал. 2, т.1 от НК – изнудване чрез заплахи за живота и физическо насилие.

На 29.01.2020 г., след прецизиране на обвинителната теза по досъдебното производство, В.Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група, създадена да върши с користна цел различни престъпни деяния – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. За участие в групата са обвинени още 4 лица, сред които двама председатели на Държавната комисия по хазарта (действащ и предходен).

По същото досъдебно производство В.Б. е обвинен за две изнудвания със заплахи с цел безвъзмездно придобиване на дялове в хазартни дружества – престъпления по чл. 213а, ал. 2, т. 1 и т. 5 от НК и чл. 214, ал.2, т. 1, вр. чл. 213а, ал. 2, т. 5 от НК. Привлечен е и за още две престъпления - подбудителство за извършване на длъжностни престъпления от председател на Държавната комисия по хазарта (по чл. 282, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за това, че е предложил подкуп в размер на 10 000 лв. на ден на председател на ДКХ, за да извърши действия по служба – отнемане на издадени лицензи за хазартна дейност (престъпление по чл. 304 от НК).

По отделени материали от цитираното досъдебното производство е образувано ново дело, по което В. Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по установения ред и за изпиране на пари – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. Повдигнати са му обвинения за държане на 6869 археологически обекта (престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК), за продажба на над 1000 такива обекта на територията на България, Конфедерация Швейцария и Федерална република Германия (престъпление по чл. 278а, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за изпиране на  559 739 164.70 лв., придобити чрез престъпна дейност (престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, вр. ал. 2 от НК).

По досъдебните производства с обвиняем В.Б. са извършени огромен брой действия по разследването – всички възможни при отсъствие на обвиняемия В.Б. По последни данни той продължава да се намира в Дубай, ОАЕ.

До момента Специализираната прокуратура е изпратила чрез Министерство на правосъдието до компетентните власти в Обединените арабски емирства две молби за екстрадиране на В. Б. в Република България и множество призовки за доброволното явяване на същия пред разследващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства  срещу В. Б. не са приключили, тъй той се укрива в ОАЕ и не се явява пред разследващите органи. Това е съществена пречка по смисъла на българския НПК за приключване на водени производства. В. Б. по никакъв начин не е съдействал за установяване на обективната истина.

За всичко това българското общество е било своевременно информирано.

Прилагаме копия на прокурорските постановления за възлагане на финансови инспекции, писма на АДФИ и част от искането на Специализирана прокуратура (в обем от над 1000 страници) за налагане на обезпечителни мерки по реда на чл. 72 от НПК.



Още по темата: общо новини по темата: 65
12.06.2023 »
18.02.2023 »
15.02.2023 »
13.02.2023 »
12.02.2023 »
12.02.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А кой е шефа на специализираната прокуратура? ...
0
 
 
Значи Кокорчо е гъст с обвиняемия в Дубай. За някой тайна ли е ,че любовника на "Малвина" е дубайския му приятел Спецов. Как издуха Черепа там и онзи измамник дойде тук шеф на НАП.
0
 
 
кокорчо спецоф е ЛЪЖЕЦ И МЕЖДУНАРОДЕН МОШЕНИК!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: