От днес плащаме с монета от 2 лева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:40 / 07.12.2015
631
Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за пускане в обращение от днес на нова разменна монета - законно платежно средство, с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г.

На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата "2", набраздена с линии, съобщиха от БНБ.

По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът "ЛЕВA", като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията "2015" е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста "ЛЕВA".

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините "1722 - 1773", а върху външния пръстен - текстовете "Паисий Хилендарски" и "България".

Техническите параметри на монетата са: емисия - 2015 г.; номинална стойност - 2 лева; метал - двукомпонентна монета; вътрешен кръг от сплав със златист цвят - CuNiZn; външен пръстен от сплав със сребрист цвят - CuNi; качество - гланц; тегло - 9 г; диаметър - 26.5 мм; гурт - редуващи се назъбени и гладки сектори.

Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.

БНБ подчертава, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).